Čtvrtek, 18. dubna 2024

Školáci si za staré elektro a baterie vybrali odměny za 13 milionů korun

Školáci si za staré elektro a baterie vybrali odměny za 13 milionů korun

28. března uplyne 422 let od narození učitele národů, Jana Amose Komenského. Jeden z největších myslitelů, filosofů a spisovatelů, kterého české dějiny znají, se do paměti všech studentů a žáků vryl mimo jiné učebnicí Škola hrou. Ačkoliv měl na mysli především hru divadelní, zažilo se rčení i přeneseně, tedy ve formě vzdělávání pomocí rozličných her. Přímo ve svém názvu na školu hrou odkazuje i školní recyklační vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Ten funguje již šestým rokem a v současnosti o ekologii vzdělává více než 3 200 škol po celé České republice. Vybralo se díky němu téměř 2 800 tun starého elektra a školy si rozdělily odměny v hodnotě více než 13 300 000 korun.

Recyklohraní aneb Ukliďme si svět je školní recyklační program, který vznikl v roce 2008 se záměrem podpořit environmentální výchovu v oblasti třídění a recyklace vysloužilých elektrozařízení na základních a středních školách. "Recyklohraní rozvíjí vztah dětí k životnímu prostředí formou tematických her, praktických činností, kvízů a menších projektů, ale také přímou účastí dětí na sběru použitých baterií a vysloužilého drobného elektrozařízení. Za plnění úkolů a sběr získávají školy body, které si pak mohou v našem speciálním internetovém katalogu vyměnit za různé odměny, charakteru výtvarných či sportovních potřeb, her, školních pomůcek, nebo také vstupenek do divadel, kin a zoo," říká Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s.

Nad projektem převzalo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a je spolufinancován kolektivními systémy ASEKOL, Ecobat, EKOLAMP a Elektrowin, které se v České republice specializují na zpětný odběr a recyklaci. Od vzniku Recyklohraní v roce 2008 se do něj zapojilo již 3 226 mateřských, základních a středních škol po celé republice.

Za šest let činnosti jejich žáci a studenti zapojení v programu Recyklohraní vybrali více než 2 300 tun vysloužilých elektrospotřebičů a přes 460 tun starých baterií. Díky katalogu odměn si za plnění úkolů a sběr elektra či baterií rozdělily ceny v hodnotě přesahující 13 300 000 korun.

Účast v programu si pochvalují nejen sami děti i jejich pedagogové, ale i kolektivní systémy, které projekt spoluorganizují. "Jen v roce 2013 jsme díky různým tematickým úkolům a soutěžím nasbírali ve školách téměř 22 000 starých mobilů. Přitom právě mobilní telefony a další drobné elektro představují komodity, kterých se k recyklaci dostane sotva jen 25 %. Školy zapojené v Recyklohraní nám tak výrazně pomáhají jak se sběrem, tak i s osvětou. Nezřídka totiž k třídění elektra přivedou i svoje rodiče," říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů