Čtvrtek, 28. března 2024

Celníci zabavili na letišti nelegální zásilku stovek kaktusů

Celníci zabavili na letišti nelegální zásilku stovek kaktusů

Celníci objevili na pražském letišti v Ruzyni nelegální zásilku 1293 kaktusů. Byly zabaleny v papírových sáčcích v zavazadlech cestujících, kteří přiletěli z Bolívie. ČTK to dnes sdělila mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská s tím, že zavazadla patřila skupině šesti lidí. Pašované kaktusy jsou na seznamu mezinárodní úmluvy CITES chránící ohrožené druhy.

Stovky kaktusů do Prahy dorazily z bolivijského La Pazu na lince přes Peru, Španělsko a Británii. Celníci případ vyšetřují pro trestný čin neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) určili, že jde o rostliny, u kterých musí být při dovozu předloženo vývozní povolení vydané výkonným orgánem Bolívie.

"Kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení CITES," sdělila ČTK mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Kaktusy jsou nyní v botanické zahradě v Tróji. Až vyrostou, bude možné je blíže určit a zařadit do druhů. "Je možné, že mezi zadrženými kaktusy jsou i některé dosud nepopsané druhy nebo poddruhy, tedy rostliny z vědeckého hlediska velmi cenné," dodala Burketová.

Pašování ohrožených rostlin a živočichů se celníkům daří v posledních letech odhalovat častěji. Zatímco v roce 2010 zjistili 35 pokusů pašování, předloni to bylo 95 případů. Nejčastěji jde o mořské živočichy, motýly a brouky, z rostlin pak o orchideje a právě kaktusy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů