Čtvrtek, 28. března 2024

Radši na útěku než neprávem ve vězení, vzkazuje uprchlý Wolf

Radši na útěku než neprávem ve vězení, vzkazuje uprchlý Wolf

Před jedenácti dny měl Petr Wolf pětapadesátiny. Žádná rodinná oslava se ale nekonala - bývalý poslanec je na útěku a jeho manželka a synové pod dohledem policejních pátračů.

Muž, kterého svého času ČSSD vyobcovala kvůli hlasování s opozicí, se už dva roky skrývá před vězením za dotační podvod. HN se s ním podařilo pořídit e-mailový rozhovor. "Jsem toho názoru, že člověk, který je bytostně přesvědčen o své nevině, se má bránit až do konce. A to i za cenu, že nerespektuje rozhodnutí soudce," vzkazuje Petr Wolf z místa, kde prý dnes spokojeně žije.

Své odsouzení bere Wolf jako pomstu sociální demokracie za to, že v roce 2008 opustil poslanecký klub a hlasoval s vládou Mirka Topolánka. Zároveň se ale v rozhovoru vyhýbá některým nepříjemným otázkám: například proč část jedenáctimilionové dotace poslal neexistující firmě do Ruska, o níž věděl jen to, že ji zastupuje člověk jménem Nikolaj.

Část dotace odtekla do Ruska

Wolf nechce mluvit o tom, jestli je v Česku, nebo odjel do ciziny. Každopádně tvrdí, že i s mezinárodním zatykačem v zádech se o sebe dokáže dobře postarat. "Žiji si dle možností. Lidé mě mají rádi a toho si velmi vážím. Samozřejmě pracuji - jak duševně, tak fyzicky. Díky této práci mám pokryté své životní a ostatní náklady," pochvaluje si Wolf.

Docent a kandidát věd Wolf dostal v roce 2005 jednu z mnoha podpor ministerstva životního prostředí. Nabídl se, že za 11 milionů vymyslí nový způsob, jak využít odpad z ojetých pneumatik. Zjednodušeně, že se gumy rozemelou, přidají se další materiály a vznikne pryž využitelná pro automobilové díly. "Takže v našem případě nešlo o dotaci nebo grant na nějaký ten nesmyslný golf resort pro nějakého politika," upozorňuje Wolf.

Šest let a pětimilionovou pokutu, které později za tenhle projekt dostal u soudu, bere jako těžké příkoří. Policisté zjistili, že exposlanec uvedl do žádosti o dotaci jména spolupracovníků-odborníků, kteří mu většinou spolupráci neslíbili, nebo rovnou odmítli, jak později uvedli u soudu.

"Uvedení těchto vysokoškolských pracovišť mělo podtrhnout a zdůraznit váhu předkládaných projektů," napsal do rozsudku soudce Miroslav Mucha.

Wolf stále opakuje, že kolonka pro spolupracovníky nebyla závazná, což u soudu potvrdila i někdejší ministryně životního prostředí Rut Bízková. Podle soudu tím ale úředníky rozhodující o dotaci obelhal.

Wolf namítá, že důležitější než jména spolupracovníků a případné změny v týmu odborníků byl úspěch projektu. "A to se stalo, projekt byl zrealizován a měl mimořádné výsledky. Vždyť to byste mohl ad absurdum soudit někoho, komu třeba umřel člen projektového týmu," brání se Wolf.

Jenže podvodně - nebo možná jen nedokonale - vyplněná kolonka nebyla jediným důkazem. Detektivové zjistili, že Wolf si jako spolupracovníka najal ruskou firmu Gexana, která byla podle policistů jen fiktivní. Wolf nedokázal pořádně vysvětlit, co je firma zač, komu patří - o člověku, který kontakt zprostředkoval, hovořil jako o Nikolajovi. A téhle firmě poslal za podklady k projektu na zpracování pneumatik 380 tisíc korun převedených na dolary.

Otázky na Gexanu nechal Wolf v e-mailovém rozhovoru bez odpovědi. Stejně jako dotaz na roli jistého Čestmíra Nováka - inženýra, který Wolfovi vypracoval oponentní posudek (jako podklad pro hodnocení ministerstva, že byl projekt přínosný).

Novák na policii řekl, že dokument nikdy neviděl a nemá k němu co říct. Notabene ani nevěděl, že podepisuje oponentský posudek. A určitě ho prý nikdy nepodepsal jako inženýr, protože titul Ing. nemá.

"Pravděpodobně mě chytí..."

Dalším důkazem proti Wolfovi byly náklady, jež v souvislosti se svým dotovaným výzkumem zahrnoval do účetnictví. A které podle rozsudku představovaly "nejzřetelnější a nejmarkantnější machinace". Wolf si nechal proplácet nafouknuté cestovní náklady. Ani tyhle výdaje nechtěl bývalý poslanec v rozhovoru vysvětlit.

To, že se dnes schovává, dává Wolf za vinu i svým někdejším spolustraníkům. Je fakt, že když přeběhl k Topolánkově koalici, z Lidového domu začaly novinářům chodit informace o podezřelé dotaci. "Uvědomuji si, že existuje velká pravděpodobnost, že mě chytí, a to například i v době, kdy bych mohl mít už trest odsezený. Ale i tato varianta je pro mne přijatelnější než odpykávat si trest za něco, co jsem neudělal," říká Wolf.


11 milionů

byla dotace, kterou exposlanec Petr Wolf zneužil. Dostal za to šest let.

Případ Wolf

V roce 2002 vstoupil Petr Wolf do ČSSD, před listopadem 1989 byl členem komunistické strany. Prý proto, aby se snáz dostal na Vysokou školu báňskou v Ostravě.

Uspěl ve sněmovních volbách v roce 2006 jako kandidát za Moravskoslezský kraj.

Nezúčastnil se hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS) v prosinci 2007, údajně byl nemocný. Z poslaneckého klubu ČSSD odešel v červnu 2008, ze strany ho nakonec vyloučili.

Informace z ČSSD pomohly v roce 2009 rozjet policejní vyšetřování: Wolf byl obviněn, že zneužil jedenáctimilionovou dotaci, kterou získal od ministerstva životního prostředí na výzkum vlastností pryže.

V říjnu 2012 dostal u soudu šest let, do vězení však nenastoupil a soud na něj v únoru 2013 vydal mezinárodní zatykač. Od té doby je oficiálně hledaným uprchlíkem před justicí.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů