Pátek, 19. dubna 2024

Třetina malých vodních elektráren porušila loni zákon

 Třetina malých vodních elektráren porušila loni zákon

Téměř třetina z kontrolovaných malých vodních elektráren v Česku loni porušila podmínky pro provoz a nedodržela vodní zákon na řekách a potocích. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila více než 20 z nich pokuty celkem za tři čtvrtě milionu korun a o dalších rozhoduje. Elektrárny nedodržely tzv. minimální zůstatkový průtok vody, nejvíce poškozeny byly Sázava, Svratka a Lužnice. ČTK o tom dnes informovala mluvčí inspekce Radka Burketová. Nejčastěji inspektoři kontrolovali elektrárny na Ploučnici.

ČIŽP provedla kontrolní šetření na 43 řekách a potocích a dvou rybnících. Za celý loňský rok prověřili inspektoři celkem 146 malých vodních elektráren. Vzhledem k závažným nedostatkům zahájili 31 správních řízení o uložení pokuty, 19 rozhodnutí o pokutách za 660.000 korun loni nabylo právní moci, začátkem letošního roku pak další tři za 90.000 korun.

Podle vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP Zdeňky Vaňkové nedodržovaly elektrárny ve většině případů v toku pod jezem minimální zůstatkový průtok, nebo nebylo možné provést odečet průtoku vody přes jez. Kvůli závažným nedostatkům zahájí inspekce ještě dalších 12 správních řízení.

"Nečekaný nárůst podnětů v roce 2015 byl způsoben nízkými průtoky vody na vodních tocích, které byly způsobeny dlouhodobou absencí srážek. V mnoha případech bylo zaznamenáno měřicími stanicemi ČHMÚ hydrologické sucho," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss. V kontrolách bude inspekce podle něj pokračovat i letos. Za pět let do roku 2015 provedla inspekce přes 600 kontrol a uložila sankce za více než 1,6 milionu korun.

Inspekce podle mluvčí Burketové prověřila v roce 2014 o polovinu méně elektráren, pokuty ale uložila podobné, a to ve výši 785.000 korun. "Z výše uvedeného je zřejmé, že došlo k výraznému navýšení počtu kontrol v roce 2015 oproti roku 2014," řekla.

Vodáky vedle jezů bez vody trápí i to, že podle vyhlášky, jejíž změnu iniciovalo ministerstvo zemědělství, musí hlásit správci jezu každé jeho sjetí. Jinak by mohli dostat pokutu až 200.000 korun.

Ministerstva zemědělství a dopravy nyní pracují na novele vyhlášky, která by mohla začít platit již před letošní vodáckou sezonou. "Řešením by mohlo být například to, že pokud splutí jezu nezakazuje signální znak, zůstane možnost splout na vlastní nebezpečí," řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Podle něj je povinnost hlásit sjetí jezu v legislativě řadu let. Do loňského roku ale byla skryta v Řádu plavební bezpečnosti. Loni ji ministerstvo z této vyhlášky vypustilo, následně se ale na žádost ministerstva zemědělství přesunula do vyhlášky týkající se využívání povrchových vod k plavbě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů