Sobota, 20. dubna 2024

Antiekologická cena Ropák jde do finiše. Kdo ji vyhraje letos? Rozhodněte i vy

Antiekologická cena Ropák jde do finiše. Kdo ji vyhraje letos? Rozhodněte i vy

Už po čtyřiadvacáté se bude udělovat cena Ropák roku. Kandidátku na ocenění za "nejlepší" antiekologický čin letos opanují ministři. Mezi nejvýraznějšími adepty na vítěze za antiekologický výrok - Zelená perla - jsou bývalý i současný český prezident. O tom, kdo si Ropáka a perlu odnese, můžete svými hlasy rozhodnout i vy.

Odborná porota letos už po čtyřiadvacáté vyhlásí Ropáka roku. Kandidátku ankety za "nejúspěšnější" ekologický skutek roku 2015 suverénně ovládli ministři. Zvítězí ministr životního prostředí, dopravy, průmyslu, zdravotnictví, nebo místního rozvoje?

Oceněny zůstanou nejen antiekologické skutky, ale i výroky. Po jednadvacáté porota vyhlásí i Zelenou perlu. Nejvýraznějšími jmény na listině potenciálních vítězů jsou prezident Miloš Zeman, Václav Klaus. Šanci získat dvojí ocenění si vysloužili i ministr dopravy nebo zdravotnictví.

Cílem akce, která původně vznikla z recese, je poukázat na konkrétní činy a osoby, "které by svým záměrem, rozhodnutím či prosazením konkrétní stavby mohly způsobit, či již způsobily, poškození životního prostředí nebo přírody za uplynulý rok".

Kdo Ropáka a Zelenou perlu dostane, rozhodne speciální komise na základě návrhů od veřejnosti. V komisi zasedají osobnosti ekologického hnutí i veřejného života.

O tom, kdo si cenu za rok 2015 zaslouží, ale můžete pomoci rozhodnout i vy, čtenáři Aktuálně.cz. Hlasovat můžete do pátku do 11 hodin. Poté bude vítěz slavnostně vyhlášen v Ekologickém institutu Veronica v Brně.

O Ropákovi roku 2015 hlasujte zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů