Pátek, 29. března 2024

Více jak pětině druhů rostlin ve světě hrozí podle vědců zánik

Více jak pětině druhů rostlin ve světě hrozí podle vědců zánik

Více jak pětině současných druhů rostlin ve světě hrozí zánik. Uvedli to podle zahraničních agentur autoři zprávy, kterou dnes zveřejňuje Královská botanická zahrada v Kew. Jedná se o první zprávu o stavu vegetace ve světě a o nových druzích rostlin ohrožených vyhubením kvůli lidské činnosti, chorobám a změnám klimatu.

"Kladné je, že stále objevujeme hodně nových rostlin, kolem 2000 ročně, pro léky, potravu a další věci. Negativní je ale to, že vidíme výrazné změny zemského povrchu, způsobené především (zemědělskou) kultivací, trochu také klimatickými změnami," řekla agentuře AP vědecká ředitelka prestižního ústavu Královské botanické zahrady v Kew.

Zpráva State of the World's Plants (Stav rostlin ve světě) se bude vydávat každý rok s cílem lépe sledovat vývoj vegetace ve světě a chránit ji. "Již se zabýváme stavem ptáků či mořských želv ve světě. Ale přes jeho velký význam se dosud čekalo na zmapování stavu rostlin ve světě. Už se to tedy udělalo," dodala ředitelka Kathy Willisová.

Výroční zprávy umožní sledovat vývoj rostlin ve světě. "Od příštího roku bude možné začít hovořit o tendencích, což je v poznávání to nejhodnotnější," řekl agentuře AFP výzkumník a spoluautor zprávy Steve Bachman. Na zprávě britského ústavu se podle něj podílelo více než 80 vědců.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů