Čtvrtek, 28. března 2024

Kvůli uniklé chemické látce evakuovali hasiči 11 lidí v Č. Lípě

Kvůli uniklé chemické látce evakuovali hasiči 11 lidí v Č. Lípě

Hasiči dnes evakuovali 11 lidí z Domu humanity v České Lípě kvůli úniku nebezpečné chemické látky. Nikomu se nic nestalo, koncentrace akroleinu nebyla života ohrožující. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. "Jak se do ovzduší dostal, českolipští policisté zjišťují," dodala.

Hasiči se o úniku chemické látky v Dubické ulici dozvěděli v 8:35, na místě zasahovali zhruba čtyři hodiny. "V umyvárně byl cítit štiplavý zápach. Detekovali jsme látku, která dráždí sliznici, tak jsme provedli dekontaminaci," uvedl operační důstojník profesionálních hasičů v Libereckém kraji.

Na místě zasahovaly dvě jednotky z České Lípy a chemický kontejner z Liberce. Dům humanity je útočištěm pro osoby bez přístřeší. Jeho kapacita je 28 lůžek, z toho deset je určených pro ženy.

Akrolein byl používán za první světové války jako chemická zbraň. V současnosti je užíván jako pesticid nebo jako dezinfekční látka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů