Čtvrtek, 28. března 2024

Belgie vidí budoucnost ve větrných elektrárnách

Belgie vidí budoucnost ve větrných elektrárnách

Belgie chce zcela přestat využívat jadernou energii do roku 2025, a proto se poohlíží po alternativních zdrojích. Větrná energie se zdá být jasnou volbou a jak on-shore tak off-shore větrné parky se rozrůstají. Federální vláda v červnu schválila dodatečné dotace dvěma off-shore projektům v celkové hodnotě 5,3 miliardy eur. Větrná energie je však populární i na regionální úrovni. V Antverpách vznikne největší on-shore park ve Vlámsku s 19 novými turbínami. Navíc v rámci energetické strategie regionu do roku 2020 ve Vlámsku přibude až 280 větrných turbín. Do roku 2030 pak každý čtvrtý Vlám bude pokryt energií získanou větrnými elektrárnami. Tento trend rostoucí obliby větrné energie tak může být dobrou zprávou pro české firmy v oboru, které hledají zahraniční příležitosti, neboť Belgie má zájem tento obnovitelných zdroj energie dále podporovat.

Belgie se do roku 2025 chce odklonit od jaderné energie, která nyní pokrývá zhruba 50% spotřeby. Pro pokrytí ztráty energie generované jadernými elektrárnami tak Belgie pozvolně přechází na alternativní ekologické zdroje jako jsou vítr, slunce či biomasa.

I přes svou omezenou délku pobřeží Belgie maximálně využívá svůj potenciál co se týče off-shoreových větrných parků v Severním moři. V roce 2015 Belgie získala povolení na 8 off-shore větrných parků (o celkové investici 8,2 miliard eur), z nichž dva jsou již v provozu a třetí bude brzy dokončen. Na podporu tohoto projektu pak v červnu 2016 federální vláda poskytla dodatečné dotace v celkové částce 5,3 miliardy euro dvěma off-shore parkům: Rentel (296 MW) a Norther (350 MW). Období těchto dotací se nově stanovilo na devatenáct let oproti původním dvaceti letům.

Každý čtvrtý obyvatel Vlámska bude zásoben větrnou energií do 2030

Nejen na federální ale i na regionální úrovni jsou větrné parky velkým tématem. V rámci nové strategie Energy Plan 2020 vlámský ministr pro energetiku Bart Tommelein plánuje postavit 280 nových větrných turbín, což odpovídá energii pro zhruba 446 tisíc rodin. V červnu 2016 navíc vlámský premiér Geert Bourgeois schválil nový projekt v Antverpách, který má být největším on-shore větrným parkem ve Vlámsku. Na pobřeží Scheldtu se tak má do konce roku 2017 zprovoznit 19 nových turbín o síle 3MW. Nové turbíny poskytnou energii pro zhruba 40 tisíc rodin. Tím téměř zdvojnásobí současný stav, kdy větrná energie pokrývá spotřebu zhruba 50 tisíc rodin ve Vlámsku. Do tohoto projektu organizovaného společností Vleemo se zapojila i banka Belfius, která do něj investovala 110 milionů eur.

Zájem Belgie o větrnou energii může být dobrou zprávou pro české firmy v oboru, které hledají příležitosti v zahraničí. Navíc zaměření se na obnovitelné zdroje a komplexní podpora regionální i federální vlády může být inspirací pro podobné dotace a investiční příležitosti v České republice.

Autorky: Tamara Katuščák, zástupce velvyslance na Velvyslanectví ČR v Bruselu, a stážistka Jana Musilová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů