Čtvrtek, 28. března 2024

Pracovníci úřadu Jihomoravského kraje ukázali, že v třídění baterií jsou extratřída

Pracovníci úřadu Jihomoravského kraje ukázali, že v třídění baterií jsou extratřída

Začátkem letošního roku se budova Krajského úřadu Jihomoravského kraje v centru Brna stala místem zpětného odběru použitých baterií. Vedle papíru, skla, PET lahví a víček, tetrapaků, vysloužilých zářivek a drobných elektrozařízení, které se zde třídí dlouhodobě, nově přibyly sběrné nádoby na použité baterie. A když už zaměstnanci úřadu něco dělají, dělají to pořádně. Z iniciativy odboru životního prostředí se pro popularizaci sběru mezi zaměstnanci uskutečnila soutěž, jejímž smyslem bylo do konce září vytřídit co největší množství vysloužilých baterií. Mezi sebou soutěžilo pět týmů, které byly mimo jiné motivovány netradiční odměnou - vítězové se zúčastní zajímavé exkurze do provozu největšího zařízení na recyklaci elektroodpadu ve střední Evropě. Výsledek předčil očekávání. Za 9 měsíců úřad k recyklaci odevzdal přesně 577,84 kg, což je 0,92 kg na osobu.

Zaměstnanci krajského úřadu Jihomoravského kraje vzali soutěž velmi vážně. Aby v týmové soutěži uspěli, posbírali použité baterie nejen ze svých pracovišť, ale přinášeli je i ze svých domácností. Pozornosti neušly ani návštěvy, které mířily na úřad. Zejména v době, kdy soutěž vrcholila, byla velmi běžná věta ,,...a baterie jste nám přinesli?". Soutěže se zúčastnilo přes 600 zaměstnanců rozdělených celkem pět týmů (úseků), přičemž ten nejúspěšnější, úsek územního plánování a správy, nasbíral 266,6 kg, což bylo přesně o 66,6 kg více než nejbližší soupeř. V přepočtu na osobu se jednalo o více než 1,9 kg. Každý zaměstnanec získal jako odměnu krabičku Ecocheese k třídění baterií v domácnostech.

Podporu informovanosti občanů kraje o správném nakládání s odpady stejně jako podporu zajištění tříděného sběru a následného využití vyřazených baterií a akumulátorů si vytkl za jeden z cílů Plán odpadového hospodářství Jihomoravského kraje na roky 2016 - 2025. Zpracovatelé Plánu z odboru životního prostředí nezůstali jen u slov, ale chopili se příležitosti, jak k naplnění cílů dokumentu aktivně přispět. ,,Umístění sběrných válců v budově je bezplatné. Pravidelný odvoz baterií zajišťuje nezisková společnost Ecobat s.r.o., která nám pro daný účel zapůjčila transparentní nádoby, ve kterých můžeme sledovat aktuální stav plnění. To jsou ideální podmínky pro to, aby se úřady, školy a další instituce do sběru zapojily a napomohly tomu, že se ohleduplnost k životnímu prostředí stane přirozenou součástí životního stylu každého z nás," dodává k tomu Ing. František Havíř, vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

,,Spolupráce s úřady, ať už jsou to krajské, městské nebo jiné, je pro nás velmi důležitá, a jsme rádi, že stále větší množství se jich k recyklaci připojuje. To, jak kreativně a energicky se k recyklaci baterií postavili zaměstnanci na úřadě Jihomoravského kraje, bylo ale i pro nás přímo ukázkové. Tolik nápadů, zdravého a dravého soutěžení až do posledního dne, to se jen tak nevidí. Děkujeme všem, kteří se zapojili, a těšíme se na pokračování spolupráce. Necháme se překvapit, zda ještě něco takhle skvělého vymyslíte," doplnil na adresu zaměstnanců úřadu Petr Kratochvíl, jednatel neziskové organizace ECOBAT. Krajský úřad Jihomoravského kraje v rámci kraje též finančně podpořil Evropský den recyklace baterií a také výjezdní program pro školy Recyklace hrou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů