Čtvrtek, 28. března 2024

Dlouhé stráně vloni navštívil rekordní počet turistů, letos přivítají miliontého návštěvníka

Dlouhé stráně vloni navštívil rekordní počet turistů, letos přivítají miliontého návštěvníka

Kouty nad Desnou - Vodní přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně vloni navštívilo 84 771 lidí, o pět tisíc více než před rokem. Statistiky potvrzují rostoucí oblibu jednoho ze ,,sedmi divů Česka", loňský údaj je dokonce nejvyšší v historii. ,,V roce 2017 přivítáme miliontého návštěvníka, který se může těšit na dárek i exkurzi do běžně nepřístupných míst elektrárny," řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Z uvedeného počtu absolvovalo přes 31 tisíc zájemců exkurzi v podzemních útrobách elektrárny, dalších více než 53 tisíc lidí se nechalo vyvézt lanovkou k horní nádrži. ,,Celkový počet návštěvníků byl ještě vyšší, protože stovky turistů k horní nádrži přicházejí pěšky nebo vyjíždějí na kole. Ti ve statistikách nejsou," upřesnila Iveta Floryčková, vedoucí infocentra K3 Sport, které exkurze v elektrárně zajišťuje.

Růst počtu návštěvníků souvisí s tím, že stále více lidí dává přednost tuzemské dovolené. ,,Zaznamenali jsme návštěvníky z krajů, kteří k nám dříve nejezdili, například z Karlovarského, Plzeňského nebo Jihočeského kraje. Lidé navíc stále častěji spojují poznání se zážitky, takže kromě exkurze si užívají výjezd první šestisedačkou lanovkou v Česku k horní nádrži elektrárny a odtud se spustí sedmnáctikilometrovým sjezdem na koloběžkách," dodal Petr Marek, vedoucí střediska Kouty.

dlouhé

Část návštěvníků tvořili také ,,otcové zakladatelé" elektrárny: na turbíny i horní nádrž se přijeli v rámci oslav 20. výročí od zahájení provozu podívat projektanti a stavitelé Dlouhých strání. Od zahájení výstavby 1978 do spuštění v roce 1996 pracovalo na budování unikátního energetického díla několik tisíc lidí.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren na webu www.virtualniprohlidky.cez.cz. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci na webu www.dlouhe-strane.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů