Čtvrtek, 28. března 2024

NSS potvrdil výjimku pro stavbu větrného parku na Bruntálsku

NSS potvrdil výjimku pro stavbu větrného parku na Bruntálsku

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil výjimku pro stavbu větrného parku nedaleko obce Dvorce na Bruntálsku. Podle rozsudku v tomto konkrétním případě převážil veřejný zájem na produkci energie z obnovitelných zdrojů nad zájmem na ochraně přírody a krajiny, konkrétně nad ochranou krkavce velkého. Stavba se krkavců podle shromážděných informací dotkne jen omezenou měrou, vyplývá z rozsudku.

Spolek Nízký Jeseník společně se sdružením Naše Křišťanovice usiloval o zrušení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny, která provoz větrných elektráren umožnila. Snaha spolku nyní skončila neúspěchem, NSS jeho kasační stížnost zamítl.

"Je samozřejmostí, že stavby sloužící k výrobě větrné energie s sebou nesou nejrůznější negativní důsledky jako každý jiný způsob výroby energie, to však nic nemění na skutečnosti, že využívání výroby energie z obnovitelných zdrojů lze za současného stavu politického a odborného diskursu označit za zájem veřejný," uvedl soudce Karel Šimka.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje v minulosti vycházel z podkladů odborníka, který pohyb krkavce v lokalitě dotčené výstavbou elektrárny potvrdil, poukázal však na jeho výskyt pouze při přeletech. Kolize opeřence s vrtulemi elektrárny je podle odborníka možná spíše v teoretické rovině.

Už v jednom ze starších rozhodnutí NSS zdůraznil, že převaha jiného veřejného zájmu nad ochranou přírody vždy závisí na míře dotčení zvláště chráněných živočichů a rostlin danou stavbou a na tom, o jak ohrožené druhy se jedná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů