Pátek, 19. dubna 2024

O kotlíkovou dotaci je v Moravskoslezském kraji opět velký zájem

O kotlíkovou dotaci je v Moravskoslezském kraji opět velký zájem

Zájem obyvatel Moravskoslezského kraje o dotaci na výměnu starého kotle za ekologičtější je opět vysoký. Kraj žádosti začal znovu přijímat dnes a do 14:00 lidé podali podle mluvčí krajského úřadu Petry Špornové 224 žádostí za více než 12 milionů korun. Celkem je pro žadatele o dotaci připraveno 60 milionů korun.

"Výzva platí ode dneška do konce tohoto roku. Předpokládáme však, že částka bude vyčerpána dříve jako u předcházející výzvy, která byla ukončena o čtyři měsíce dříve," řekla ČTK mluvčí.

Žadatelé mohou podle typu kotle získat dotaci od 15.000 do 60.000 korun. Z připravených 60 milionů korun poskytl polovinu, stejně jako v předchozích výzvách, Moravskoslezský kraj. Druhá polovina je hrazena z ministerstva životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky.

K podporovaným typům kotlů opět patří plně automatické kotle třetí a vyšší emisní třídy, zplyňovací kotle a atmosférické a kondenzační kotle na zemní plyn. V předchozích pěti výzvách se přihlásilo o dotace téměř 5000 lidí, pro které bylo dohromady určeno 220 milionů korun.

Pokud zájemci se svou žádostí uspějí, musí starý kotel zlikvidovat do devíti měsíců. Peníze dostanou poté, co předloží ke kontrole kompletní doklady o likvidaci starého a instalování nového kotle.

Moravskoslezský kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Největší problémy jsou především na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší kromě průmyslových podniků a dopravy ovlivňují rovněž zdroje znečištění v sousedním Polsku, ale právě i zastaralé kotle v domácnostech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů