Pátek, 29. března 2024

V Moravskoslezském kraji čerpají na kotlíky i o dovolených vysokým tempem

V Moravskoslezském kraji čerpají na kotlíky i o dovolených vysokým tempem

Přestože se v Moravskoslezském kraji jedná už o šestou výzvu na tzv. kotlíkové dotace a prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, podařilo se za týden od otevření této výzvy vyčerpat již polovinu z alokovaných prostředků 60 milionů korun.

Pokud jde o výši dotací, které se do Moravskoslezského kraje na výměnu neekologických kotlů v domácnostech dostanou, je to už 280 milionů korun.

První výzva byla "zkušební" ve výši pouhých 20 milionů. Postupně, jak zájem lidí narůstal, zvyšovala se i vyčleněná částka - pro druhou a třetí výzvu to už byl dvojnásobek této sumy - tj. 40 milionů korun. Od 4. výzvy se pro MSK připravuje pravidelně 60 milionů - 30 milionů korun ze státního fondu a dalších 30 milionů z prostředků kraje.

Pro letošní zimu tak bude téměř 5 tisíc domácností vybaveno již novými ekologickými kotli, které šetří ovzduší i náklady na vytápění.

Dobrou zprávou pro další zájemce je skutečnost, že ministerstvo i státní fond mají ambici v příštích letech mnohonásobně zvýšit objem dotací na tato opatření a to díky budoucím evropským prostředkům v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014 -2020.

Zdroj: https://www.sfzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů