Čtvrtek, 28. března 2024

Reakce ŠPB na jmenování ředitele Státní energetické inspekce

Reakce ŠPB na jmenování ředitele Státní energetické inspekce

?inistr průmyslu a obchodu Jan Mládek minulý týden jmenoval ředitelem Státní energetické inspekce Pavla Gebauera. Při svém jmenování nový ředitel úřadu uvedl, že mezi jeho priority bude patřit kontrola špatně provedených průkazů energetické náročnosti (PENB).

To aliance Šance pro budovy jednoznačně vítá. "Jsme rádi, že nový ředitel chce důsledně jít po špatně zpracovaných průkazech. Na trhu je určitá část specialistů, kteří nabízejí zhotovení průkazu podezřele levně, výsledek ale může být nekvalitní a průkaz tak neposkytne cennou informaci o energetické náročnosti dané budovy. To přitom ocení při svém rozhodování například zájemci o koupi nemovitosti. Rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit i 30 tisíc korun na platbách za energie ročně," uvedl Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy.

Holub také ocenil, že Státní energetická inspekce má konečně stálého ředitele. "Jde o důležitou instituci, která kontroluje mj. dodržování zákona o hospodaření s energií (zákon č. 406/2000 Sb.). Stálé a jasné vedení je tak pro správný výkon kontrolní činnosti klíčové," dodal Holub.

Zdroj: Šance pro budovy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů