Čtvrtek, 28. března 2024

Rozbité zateplovací perpetuum

Rozbité zateplovací perpetuum

Dotace na zateplení budov, výstavbu střešních solárních panelů a na ekologické kotle se měly stát takřka zázračným lékem naší ekonomiky. Očekávalo se od nich, že pozdvihnou HDP, pomohou malým a středním podnikům, zlepší životní úroveň, kvalitu vzduchu, a navíc ušetří peníze. Před dvěma lety ekonom Miroslav Zámečník spočítal, že státem vynaložený milion na energeticky úsporná opatření přinese do HDP 2,13 až 3,59 milionu korun. Podle tehdejších odhadů iniciativy Šance pro budovy pak roční kapacita výdajů na energetické úspory mohla dosahovat 10 až 12 miliard, což by zvedlo HDP o celé procento a to, jak tehdy podotkl koordinátor iniciativy Šance pro budovy Petr Holub, "není malé číslo".

A kdybychom to vzali ještě důkladněji: letošní Národní akční plán energetické účinnosti ČR uvádí, že kdyby své rodinné domy zateplili všichni tak, aby to odpovídalo doporučenému standardu, stálo by to 645 miliard korun, a kdyby se domky měly dostat na pasivní standard, tak ještě o 120 miliard víc. Dalších 200 až 400 miliard by stály technologie. Takže pokud by v Česku všechny rodinné domy měly dostat dobré energetické vysvědčení, stálo by to bilion korun, což je více než čtvrtina HDP. Pokud k tomu přičteme ještě činžáky, stálo by lepší energetické vysvědčení dalších pár set miliard. Lze ironicky poznamenat, že při takové výstavbě by náš HDP záhy předběhl i Čínu.

Realita ale září daleko méně. Program Nová zelená úsporám dokáže za letošní rok rozdat v lepším případě polovinu z připravených 1,9 miliardy korun. A to se od července výrazně změnila pravidla, takže kvůli čerpání peněz už člověk nepotřebuje s lehkou nadsázkou 50 razítek, ale jen polovinu. A na setrvalé změny v programech, které fungovaly docela dobře (například Zelená úsporám), jsou ostatně všichni, kteří chtějí od státu získat něco zadarmo, zvyklí.

Jiná otázka je, jestli se náhodou nezměnila celková poptávka. Kapacita zateplování je bezpochyby nekonečná (protože to, co se zateplí dnes, se musí za 20 let předělat), ale chuť lidí platit a připlácet za ono zateplování, pouštět se nejdřív do boje s úředníky s nejistým výsledkem a pak do boje s řemeslníky s ještě nejistějším výsledkem, to už limity má. A na ty možná dokonalý recept na podporu tuzemské ekonomiky narazil.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů