Čtvrtek, 28. března 2024

Na orientaci domu záleží

Na orientaci domu záleží

Plánujete stavět dům, koupit pozemek či byt? Ke spokojenému bydlení patří i správná orientace jednotlivých místností, která přispěje k příjemnému pobytu v nich.Ještě než začnete řešit samotné provedení domu, zateplení a další detaily, mělaby být nejdůležitějším bodemvašeho plánu orientace domu na pozemku.

,,Stává se, že klient koupí typový projekt, který se mu líbí, ale už nevezme v úvahu orientaci světových stran. Potom ho čeká nemilé zjištění, když do obývacího pokoje nesvítí slunce a naopak do ložnice, která se využívá především v noci, se slunceopírá celý den. Vždy je třeba uvážit konkrétní pozemek a jeho podmínky, s tím si však umí poradit projektant nebo architekt," uvádíKarel Horešovský ze společnosti Direkt Development, která se orientuje na stavbu domů v nízkoenergetickém provedení.

V potaz by měly být brány také ekonomické důvody. Dům, který je nejvíce otevřen jižnímu a východnímu směru, není zapotřebí tolik vytápět jako obytné místnosti na ostatní strany, kde dochází k nedostatečnému prohřátí vnitřních prostor.S tím souvisí i výraznáúspora za energie. Kromě zateplení nebo výběru správných oken by se mělo myslet právě na umístění domu na pozemku.

Jak orientovat jednotlivé místnosti?

  • Kuchyně - západ (není nutné tolik tepla zvenčí)
  • Obývací pokoj - jih a jihozápad (strany kam nejvíce svítí slunce a místnost, kterou s kuchyní obýváte nejvíce)
  • Ložnice - východní strana (ranní sluneční svit)
  • Dětský pokoj - jihozápad a západ (děti potřebují teplo a světlo)
  • Koupelna a wc-sever (nevyžadují tolik světla a jsou málo navštěvované)


,,Netradiční může být umístění domu, pokud to pozemek dovoluje, kterýzcela splyne s okolím a to díky zelené střeše oseté travinami, která v zimě hřeje a v létě chladí. Společně s nízkoenergetickým standardem domu to může být vhodné řešení," dodává Karel Horešovský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů