Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zájem o zelenou úsporám se zvedl na poslední chvíli

Zájem o zelenou úsporám se zvedl na poslední chvíli

Z peněz od státu na zateplení rodinných domů zbylo půl miliardy. O ty lidé nepřijdou, převedou se do dalšího dotačního kola.

Poslední den loňského roku zavalili lidé úředníky žádostmi o dotace v programu Nová zelená úsporám celkem za 164 milionů korun. To je zhruba stejný objem jako za první tři měsíce od spuštění tohoto dotačního titulu. Silvestr byl totiž posledním dnem, kdy mohli vlastníci rodinných domů na Státním fondu životního prostředí loni zažádat o peníze na zateplení svých domů. Posledním alespoň do jara, kdy bude Nová zelená úsporám pokračovat. Ministerstvo životního prostředí lidem na energetické úspory loni vyčlenilo 1,9 miliardy korun. Původně mohli lidé o dotace žádat jen do konce října, stát se ale rozhodl termín na poslední chvíli prodloužit do konce roku.

"Je to dobře, protože se tak vyčerpalo 1,4 miliardy korun," komentuje rozhodnutí Petr Kotek, spolumajitel firmy EnergySim, která zájemcům o zmíněné dotace zpracovává na klíč energetické posudky. Zbývajících 500 milionů korun stát přislíbil převést na letošní pokračování Zelené úsporám. "Měli ale příjem žádostí ukončit do 19. prosince, a ne 31. 12., protože tím zkazili energetickým auditorům Vánoce. Lidé volali na Štědrý den i na Silvestra. Vzpomněli si na poslední chvíli," pokračuje Kotek a dodává, že zpracování dokumentace pro dotaci není otázka jednoho dne. "Je dobré na to myslet zhruba měsíc dopředu."

Systém "stop and go" škodí

Projektanti a další odborníci, kteří lidem žádosti o dotace zpracovávají, volají potom, aby se v programu stále něco neměnilo. "Obecně tomuto programu neskutečně nesvědčí sy­stém stop and go. Způsobuje to vlny v projekci i ve stavbách," říká projektant Michal Hučík z Brna a naráží tak na několikaměsíční pauzy, kdy ministerstvo žádosti nepřijímá. "Lidé nemají žádnou jistotu nějakého kontinuálního programu. Odhaduji, že 20 procent lidí nevěří v jeho stabilitu, a proto o dotace vůbec nežádají," dodává Hučík.

Podnikatelé se strachují, aby v dalším kole Zelené úsporám, které se chystá vyhlásit letos na jaře, nepřišlo s nějakými novinkami. "Když se mění podmínky, projektanti musí nastudovat novou metodiku a projekty podle ní upravit," říká Hučík. "Současné podmínky jsou z mého pohledu nastaveny dobře, trochu rezerva je na úrovni administrace," říká Jan Bárta, ředitel neziskové organizace Centrum pasivního domu.

Ne všechny změny jsou vítány

Projektant Hučík se obává toho, že by se průběžně měnily podmínky pro získání dotace i objem peněz, které na program půjdou. "Když lidé nevědí, kolik dostanou peněz, je to pro ně neskousnutelný problém," říká Hučík. Podle něho by stát měl podporovat ekologická, ale zároveň i úsporná opatření. "Když po výměně starého kotle za plynový budete místo vagonu uhlí potřebovat v zimě na vytápění domu vagon dřeva, spotřebujete velké množství energie, jen jinou formou, místo toho, aby se snížila celková spotřeba energie budovy," popisuje Hučík.

Některé změny by podle podnikatelů naopak uvítali lidé v chudších regionech. Ministerstvo například zvažuje, že dotace bude možné získat i na neúplné rekonstrukce, jako je výměna oken nebo zateplení půdy. Ostatně tak tomu bylo v pilotním programu Zelené úsporám. Dnes dostane dotaci od státu ten, který si rodinný dům zrekonstruuje komplexně (zateplí všechny obvodové zdi a vymění okna). "Jsou lidé, kteří bydlí ve starém domku, vydělají si nějaké peníze a zateplí si jednu fasádu. Za rok si vydělají na další fasádu. Bohužel dotace je na to, aby se zateplily všechny fasády, a na to všichni lidé nemají," říká Kotek. Nicméně nějaká minimální kritéria by podle něj program měl mít, aby stát nevyřizoval žádost na výměnu jediného okna.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů