Čtvrtek, 28. března 2024

Dotace na nové kotle v hradeckém kraji rozdělí do konce dubna

Dotace na nové kotle v hradeckém kraji rozdělí do konce dubna

Peníze z dvacetimilionové dotace určené na výměnu starých neekologických kotlů v Královéhradeckém kraji by měly být rozdělené mezi žadatele do konce dubna. Loni v květnu podalo v kraji podalo žádost o dotaci 420 lidí. Hradecký kraj zvažuje, že výměnu nevyhovujících zdrojů vytápění podpoří i v letošním roce, o podobě podpory však dosud nebylo rozhodnuto. Novinářům to dnes řekl krajský radní Jan Tippner.

"K dnešnímu dni kraj vyplatil 68 žadatelům více než 3,5 milionu korun," uvedl Tippner. Přes dvě stovky žádostí o dotace vyřizuje hradecký kraj, stejný počet Státní fond životního prostředí. Kraj žádosti o dotace přijímal loni v květnu. První den přijímání žádostí se před úřadem tvořily velké fronty, několik desítek prvních zájemců čekalo na otevření podatelny přes noc. Následně byl příjem žádostí bez čekání. Výše podpory činí od 15.000 do 60.000 korun, podle druhu nově instalovaného kotle.

Podle Tippnera je případné další kolo udělování dotací na výměnu kotle v Královéhradeckém kraji zatím v jednání. Náměstek hejtmana Otakar Ruml dnes novinářům řekl, že o případných dotacích do této oblasti by Evropská komise měla rozhodnout do konce června. "Je předpoklad, že by do konce letošního roku mohly být první výzvy a lze očekávat velmi významnou podporu těchto dotací z evropských peněz," řekl Ruml.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů