Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stát začne podporovat malé soláry

Peníze by měly směřovat do elektráren na střechách domů

Stát začne podporovat malé soláry

Po pěti letech, kdy bylo slovní spojení podpora solárních elektráren tabu, přichází průlom. Namísto rozsáhlé podpory, která nyní na dotacích stojí ročně desítky miliard korun, se ale chystá skromnější program, který bude zaměřený na malé elektrárny na střechách rodinných domů. Peníze by měly být vypláceny z programu Zelená úsporám.

O návrhu se nyní podle informací HN intenzivně jedná hlavně na ministerstvech životního prostředí a průmyslu a obchodu.

"Podpora fotovoltaických elektráren s výkonem do 10 kilowattů z programu Nová zelená úsporám je jednou z aktuálně debatovaných možných variant nahrazení nevyhovujících zdrojů," potvrzuje mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Pokud by přitom vláda výstavbu menších solárních elektráren nepostrčila, hrozilo by, že Česko nesplní ani klimatické cíle EU, ani plány Státní energetické koncepce, podle které se má za dalších 25 let výroba ze slunečních elektráren zdvojnásobit.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu Miroslava Kynčla je "hlavní, aby nová podpora obnovitelných zdrojů nijak nezatěžovala českou ekonomiku". A k tomu je program Zelená úsporám, který dostává peníze (jeho loňský rozpočet byl 1,9 miliardy korun) hlavně z prodeje emisních povolenek, ideálním nástrojem.

ČEZ cítí šanci

Jak přesně bude nová podpora vypadat, zatím není jasné. Petra Roubíčková nechce detaily prozradit s tím, že je "vše zatím v přípravě". Podle informací HN by se ale namísto garantovaných cen, které z fotovoltaiky udělaly zlatý důl pro spekulanty, mělo jednat o formu investičních podpor - žadatel by dostal ze Zelené úsporám část investovaných nákladů.

Jako vodítko toho, co lze čekat, může sloužit podpora solárních kolektorů na ohřev vody ve výši 50 tisíc korun, o kterou si zájemci mohli v rámci Nové zelené úsporám žádat již v minulém roce.

O tom, že solární elektrárny na střechách mají svou budoucnost, svědčí i nedávno představená nová strategie ČEZ. Firma, která se dosud zaměřovala hlavně na "velkou" energetiku, nyní plánuje, že začne domácnostem solární instalace nabízet, a to včetně půjček a jejich pojištění.

Stejně tak je připravený zákon, který by právě elektrárny s výkonem do 10 kilowattů oprostil od povinnosti získání licence od Energetického regulačního úřadu.

Zatím se nevyplatí

V současné době je v Česku přes 28 tisíc slunečních elektráren o instalovaném výkonu 2061 megawattů. Téměř dvě třetiny tohoto výkonu ale spadají pod obří projekty na polích a jen 0,44 procenta výkonu spadá do kategorie těch nejmenších střešních instalací. Po ukončení podpory se navíc výstavba nových zdrojů prakticky zastavila.

Elektrárna o výkonu 10 kW stojí od 400 tisíc korun výš. A i když to je zhruba třetina toho, co bylo třeba před šesti lety, stále si ji bez podpory pořizují spíše nadšenci. "Jednotlivé projekty elektráren se co do finanční návratnosti mohou obrovsky lišit. Někdy je u nich návratnost 8 až 10 let, někdy i více než 18 let," říká například Martin Mikeska, energetický expert Hnutí Duha.

I kdyby tak domácnost dostala od státu jen několik desítek tisíc korun, mohlo by to z elektrárny udělat projekt s únosnou návratností. "O plánu jsme slyšeli a považujeme ho za dobrý nápad. Po fotovoltaickém tunelu se konečně v Česku přestáváme bát slovního spojení solární elektrárna," říká Mikeska.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů