Úterý, 23. dubna 2024

Plzeňský kraj odhaduje, že na výměnu kotlů získá až 200 mil. Kč

Plzeňský kraj odhaduje, že na výměnu kotlů získá až 200 mil. Kč

Plzeňský kraj očekává, že na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější získá od příštího roku výrazně více peněz než dosud. Zatímco loni a letos si občané kraje rozdělili 20 milionů korun, od roku 2016 by z celostátního dotačního programu ministerstva životního prostředí mohli dostat až 200 milionů korun. Na dnešním setkání kraje se starosty Rokycanska to uvedl radní pro životní prostředí Václav Štekl (KSČM).

"Opatrným odhadem předpokládám, že by mohl Plzeňský kraj získat 100 až 200 milionů korun," řekl radní. Podle něj se nyní dokončují parametry grantového programu, do kterého se pak kraje přihlásí. Zatímco z dosud rozdělené dotace dával polovinu kraj a druhou ministerstvo, nyní už povinný podíl kraje nebude vyžadován.

Současný program je určený jen na výměny starých kotlů na pevná paliva. Nové dotace půjde využít také například na tepelná čerpadla či na rekonstrukci celé topné soustavy, tedy i spalinových cest.

Loňský a letošní program vyčerpalo 400 občanů Plzeňského kraje za několik hodin jediného dne. Maximální podpora činila 55.000 Kč. Největší byl zájem o automatické kotle, které splňují čtvrtou emisní třídu, nejméně chtěli lidé pořizovat plynové kotle.

"Vlastní realizace zplyňovacího kotle s akumulační nádobou přijde až na 140.000 korun. A tak si ho pořídí jen ti, co na to mají," řekl na setkání starosta Němčovic Karel Ferschmann. Podle něj ale vesnice nejvíce znečišťují obyvatelé, kteří nemají moc peněz a pálí všechno možné, a ti si podle něj nový zplyňovací kotel nekoupí. Podle starosty skončila doba, kdy se na vesnici jezdilo za čistým vzduchem.

"Procento našich občanů, kteří využívali tuto dotaci, bylo minimální, protože ekologický kotel plus další komponenty a práce přesahují 100.000 korun. Lidé na to neměli," dodal starosta Strašic Jiří Hahner.

I Štekl konstatoval, že náklady na pořízení kotlů jsou poměrně vysoké. Lidé by si ale měli uvědomit, že po roce 2025 plánuje stát občany, kteří budou mít staré neekologické kotle, za znečistění ovzduší pokutovat. Budou mít podle radního dost času na to, aby na moderní kotel našetřili, protože nový dotační program podpořený EU má být otevřený několik let.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů