Pátek, 19. dubna 2024

Nová zelená úsporám je cestou, jak výrazně snížit pořizovací cenu tepelných čerpadel

Přestože se tvrdí, že tepelná čerpadla představují dobrý, leč velmi nákladný způsob vytápění, opak může být pravdou. Zvláště pak, využijete-li dotační program Nová zelená úsporám 2015.

Nová zelená úsporám je cestou, jak výrazně snížit pořizovací cenu tepelných čerpadel

Ano, je to tak. Pořízení tepelného čerpadla nemusí výrazně zatížit váš rozpočet. Díky státní podpoře s označením Efektivní využití zdrojů energie lze ušetřit až 75% z ceny tepelného čerpadla. Dotační program Nová zelená úsporám je určen pro majitele rodinných a bytových domů, jejichž cílem je snížit energetickou náročnost budov a efektivně využít jednotlivé zdroje energie.

O dotaci můžete zažádat v případě, že měníte starý kotel na tuhá a fosilní paliva za ekologičtější variantu. Třeba právě tepelné čerpadlo. Návratnost vaší investice se tak díky dotacím značně zrychluje. Dotační program zahrnuje podporu všech typů tepelných čerpadel (voda-voda, vzduch-voda, země-voda), přičemž zisk dotace je podmíněn tzv. topným faktorem nebo-li poměrem mezi získanou a dodanou energií. Pakliže zároveň, s nákupem tepelného čerpadla, zateplujete i váš rodinný dům, je dotační podpora na pořízení čerpadla ještě vyšší.

Spolehlivý výrobce či dodavatel představuje první krok ke kladnému vyřízení dotace

Máte-li prostudované základní podmínky o dotaci, můžete přistoupit k samotnému podání žádosti. Nejprve si však musíte najít odborníka, který vám zpracuje odborný posudek, skládající se z vypracované projektové dokumentace a energetického posudku. Samozřejmostí by měla být i konzultace se stavebním úřadem a doplnění krycího listu technických parametrů. Poté už můžete přistoupit k samotnému vyplnění elektronické žádosti o podporu, s doručením všech písemných příloh na adresu Státního fondu životního prostředí.
Neméně důležitý je výběr tepelného čerpadla. Nejenom tedy, že musí splňovat zákonné náležitosti dané dotačním programem Zelená úsporám, nýbrž čerpadlo by mělo být vysoce efektivní, reverzibilní, nízkonákladové s nemrznoucím efektem. Přesně tato kritéria splňují tepelná čerpadla od společnosti CIAT, tedy od firmy s mnohaletou tradicí v oblasti topenářství a vzduchotechniky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů