Pátek, 29. března 2024

Výměna kotlů s dotací by se mohla týkat kolem 80.000 domácností

Výměna kotlů s dotací by se mohla týkat kolem 80.000 domácností

Cílem ministerstva životního prostředí je vyměnit v domácnostech zhruba 80.000 zastaralých kotlů za nové ekologičtější. Prostřednictvím krajů chce ministerstvo na tyto účely vynaložit devět miliard korun z unijních dotací. Na dnešní konferenci Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU, která se uskutečnila v Senátu, to řekl ministr Richard Brabec (ANO).

Program výměny kotlů pokládá za revoluční. "Bude to znamenat skokové zlepšení ovzduší hlavně v zimním období," uvedl Brabec. Podpora bude moci dosáhnout až 85 procent pořizovacích nákladů.

Dosud se podle ministrových informací vyměnilo díky takzvaným kotlíkovým dotacím kolem 10.000 kotlů. Zhruba polovinou částky přispívaly kraje, druhá šla z národních zdrojů.

Obyvatelé nejvíce znečištěných regionů by si podle dřívějších informací mohli vybrat mezi moderními kotli nejen na pevná paliva včetně uhlí, ale i na biomasu a plyn. Dotace budou moci dostat i na tepelná čerpadla.

Před podporou kotlů na pevná paliva, zejména uhlí varoval bývalý ministr životního prostředí za Bedřich Moldan. Brabec soudí, že dotací na nové uhelné kotle bude minimum. Pokud by se ale program vztahoval jen na plyn nebo tepelná čerpadla, okruh lidí, kteří by si mohli dovolit na tyto systémy přejít, by byl podle něho omezený. "Důvod je sociální," podotkl ministr.

Kotlíkové dotace dosud fungovaly v Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. O příspěvky by velký zájem.

Až 100.000 žádostí o dotaci na snížení energetických ztrát budov ministerstvo čeká v programu Nová zelená úsporám, uvedl Brabec. Program míří na rodinné i bytové domy. Brabec předpokládá, že do roku 2020 získá ministerstvo na tyto účely z aukcí emisních povolenek až 27 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů