Pátek, 29. března 2024

Když nejde nic postavit, je něco špatně

Když nejde nic postavit, je něco špatně

Cestuje-li člověk po Česku a hovoří-li s podnikateli, tak jak je tu zvykem, všichni si stěžují na všechno. Pokud však tyto stížnosti zobecníme, vystupují tři hlavní problémy, které trápí všechny podnikatele: špatná dopravní infrastruktura a dopravní obslužnost vůbec, poptávce neodpovídající nabídka absolventů škol všech stupňů a konečně - administrativa a byrokracie.

K tomu poslednímu se přidávají stížnosti na neustálé změny legislativních norem a stále složitější zákony a z nich plynoucí pravidla pro schvalování stavebních a investičních projektů - viz dubnovou novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) či rozpracovaný zákon o veřejných zakázkách a stavební zákon. Něco je přitom špatně. Zjednoduším-li situaci, tak převažuje názor, že dnes nelze postavit nic.

Střízlivě řečeno, problémy jsou ve dvou oblastech: boj s korupcí a ochrana životního prostředí. Nezpochybňuji snahu omezit korupční chování. Jako Pražák ale nemohu nevidět, že poslední velké a důležité stavby byly v Praze prosazeny a finančně zajištěny, když byl primátorem Pavel Bém a jeho náměstkem pro finance Jiří Paroubek. Oba jsou dnes již v politickém důchodu, přičemž na tom prvním navždy ulpí pach mimořádných skandálů. Na druhé straně, za nich se schválilo alespoň něco.

Jistě, tunel Blanka není příkladem transparentního a dobře řízeného projektu. Máslo na hlavě mají i stavebníci a developeři, kteří v té době ochotně vstupovali do propracovaného korupčního systému, a teď se diví. To všechno však neomlouvá, že se nestaví, že se v podstatě zastavil rozvoj dálniční sítě (byť podle ministra financí peníze jsou), že se úředníci bojí rozhodovat. Opusťme proto kritérium nejnižší ceny jako rozhodujícího ukazatele při veřejných zakázkách, dejme větší jistotu těm, kteří rozhodují, prostě mějme větší politickou odvahu. Korupce není jen o zákonech, je o myšlení ve společnosti. Pokoušejme se toto myšlení postupně změnit, což je běh na delší trať, ale přitom musíme dále stavět a investovat.

Podobné je to s procesem EIA. Argument, že jsme "museli" převzít požadavky EU, neobstojí. Navštívil jsem průmyslovou zónu Holešov. Existuje 10 let, ale až na výjimky zeje prázdnotou; obstrukce ekologů přitom sehrávají velkou roli. Opravdu je správné, že se k projektům mohou vyjadřovat nejen místně příslušní občané, ale kdokoliv z Česka? Že schvalovací postupy může zastavit každý, kdo sežene 250 podpisů?

Nakonec, je to o názoru na dnešní svět a na politiku. Pokud významný pražský radní otevřeně tvrdí, že v Praze je dost bytů a stavět chtějí jen stavebníci a developeři, tak tvrdím, že reprezentuje výraznou menšinu Pražanů a nemá mít právo o velkých projektech významně spolurozhodovat.

AUTOR: Vladimír Dlouhý

Autor je prezident Hospodářské komory ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů