Sobota, 20. dubna 2024

Příprava stavebních projektů se ještě prodlouží

Příprava stavebních projektů se ještě prodlouží

Vyřídit potřebná povolení ke stavbě je stále obtížnější. Ukazují to první zkušenosti s novelou zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, jež vstoupila v účinnost 1. dubna letošního roku. Podnikatelé od nové právní úpravy očekávají namísto přínosu spíše komplikace - nárůst administrativy a delší povolovací procesy. Aby dnes mohla vzniknout větší stavba, potřebují investoři,ještě než zažádají o územní rozhodnutí, potažmo stavební povolení,získat souhlasi v řízeních zabývajících se vlivy investice na životní prostředí. Narychlo připravený zákon Česká republika přijala novelu zákona o posuzování vlivůna životní prostředí (takzvaná EIA) kvůli kritice Evropské komise, čímž odvrátila hrozbu pozastavení toku peněz z evropských fondů. Česko mělo několik let na to, aby svůj systém povolování staveb dalo do souladu s evropskou směrnicí.Novelavšakvznikla ve spěchu.První návrh tak byl kvůli soustavné kritice upraven, popsal nedávno na odborném semináři advokát Jan Lehký z kanceláře Kinstellar, jež zmíněnou novelu připomínkovala.

,,Dnešní stav rovněž není uspokojivý, s novelou je potřeba dál pracovat. Je nutné urychleně přijmout buď novelu stavebního zákona, která bude dopady řešit, nebo novelizovat zákon EIA," řekl Lehký. Soukromému sektoru se nelíbí především to, že novela výrazně posiluje práva veřejnosti v povolovacích řízeních. Mezi takzvanou dotčenou veřejnost patří jednak sousedé, kteří mají právo mluvit do toho, co jim vznikne za humny. Dále pak zavedené ekologické spolky - právnické osoby fungující nejméně tři roky.

Podle Lehkého je v zájmu všech, aby záměry, které mohou způsobit velmi negativní vliv na životní prostředí, byly pod drobnohledem veřejnosti. ,,Co ale vidím jako vysoce problematické a s čím všichni bojovali, bojují a budou bojovat, je takový spolek, který je podporován podpisy 200 osob," říká Lehký. Kinstellar neúspěšně navrhoval vyšší počet osob a neprošel ani jeho návrh, aby těch 200 osob bylo z místa, kde se projekt plánuje -z okresuneboz kraje.,,Není nic jednoduššího než si zajet do určitých regionů s vysokou nezaměstnaností, posbírat tam 200 podpisů a pak napadat projekty na opačném konci republiky," říká Lehký.

Od dubna lze oproti minulosti také opakovat stejné připomínky v každém stupni řízení. Když tedy veřejnost neuspěje u odvolání s argumentem, že stavba o hrozína příklad některé chráněné druhy obojživelníků, může použít totožný argument ve správním řízení. ,,Věřím, že pokud to správní soud bude posuzovat podruhé či potřetí, jeho rozhodnutí bude trvat výrazně kratší dobu," uvedl Lehký s tím, že soudce nejspíš rozhodne stejně jako poprvé. Díky rozšířené možnosti napadat projekty tak dnes může investorovi v případě černého scénáře trvat i 255 dnů, než se přes proces EIA dostane k řízení o územním rozhodnutí, a až tři roky, než získá stavební povolení. To potvrzují i developeři. ,,Schválený zákon o EIA celý proces přípravy ještě více prodlouží," říká ředitelka společnosti Skanska Reality Naďa Ptáčková. Na druhé straně možnost zpochybňovat povolení EIA v rámci územního rozhodnutí existovala i do 1. dubna 2015 a nebyla masivně využívána. Podle odhadů bylo napadáno maximálně pět procent projektů.

Razítko kvůli příčce

Novinkou je i povinnost investora zajišťovat si průběžně takzvané veriikační stanovisko. ,,Tedy potvrzení od ministerstva životního prostředí, že se projekt po případných úpravách zásadně neodlišuje od vydaného stanoviska EIA," říká mluvčí resortu Petra Roubíčková. Podle ní to bylo povinné i doposud, ale stačilo ústní projednání na stavebních úřadech. Nyní si investor musí obstarat razítko i v případě drobných změn, jako je posunutí požárních sprinklerů či postavení nové příčky. ,,Vydání každého veriikačního stanoviska může trvat až 30 dnů. Znám projekt, který bude zavádět výrobu v následujících třech letech, přičemž bude nutné provést desítky drobných změn formou změny stavby před dokončením. To bude znamenat obrovský nárůst administrativy,"říká Lehký s tím, že tyto drobné změny nemohou mít žádný dopad na životní prostředí. Pokud by náhodou investor při žádosti o razítko nepředal stavebnímu úřadu dokumentaci 30 dnů předem vůbec nebo neúplně, stavební projekt získá automaticky negativní stanovisko a vrací se na počátek celého posuzování vlivu na životní prostředí , podotkl Lehký.

,,Novela EIA přináší zvýšení administrativy, a tedy i zvýšení náročnosti procesu povolování staveb.To se v konečném důsledku promítne v prodloužení termínů dodávky staveb," říká Tomáš Míček, ředitel developera P3 pro Česko. Může to podle něj odradit i některé zahraniční investory, kteří mohou kvůli tomu preferovat jiné země, jako je Polsko.

autor: Martina Marečková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů