Pátek, 19. dubna 2024

Karlovarský kraj začne hledat zájemce o dotace na výměnu kotlů

Karlovarský kraj začne hledat zájemce o dotace na výměnu kotlů

Karlovarský kraj chce na konci září začít hledat zájemce o dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Kraj má šanci dostat dotace na výměnu až 440 kotlů, zatím projevilo zájem jen 39 lidí. Podmínky dotace jsou ale stále ještě nevyjasněné, řekl dnes novinářům krajský radní Josef Hora (HNHRM).

"Do konce září bychom měli mít nastaveny základní parametry. Pak začneme jednat s obcemi s rozšířenou působností a hledat zájemce o výměnu kotlů. Projekt bude pak spuštěn na přelomu roku 2015 až 2016 a předpokládáme, že zhruba v březnu by mohli žadatelé o dotace požádat," uvedl Hora.

Jasný ještě není ani způsob vyplácení dotace. Jedná se totiž i o variantě, že by celé náklady nemuseli lidé zaplatit předem ze svého a čekat pak zpětně na dotaci, ale že by předem zaplatili jen svůj 15procentní podíl. Po výměně kotle by pak kraj dotaci převedl na žadatele, který by pak peníze přeposlal firmě, která kotel instalovala.
Podle Hory by to usnadnilo situaci zejména starším žadatelům, kteří nemusí mít po ruce desítky tisíc korun a byli by odkázáni na půjčky, byť krátkodobé.

Karlovarský kraj může na výměnu kotlů dostat až 65 milionů korun. O kolik nakonec požádá, bude záležet na zájmu obyvatel. Pokud by totiž kraj nedokázal dotace vyčerpat, musel by platit poměrně vysoké sankce.

Podle údajů krajského úřadu je v Karlovarském kraji 12.000 kotlů na tuhá paliva. Teoreticky je tedy zájemců dost. O výměnu ale zatím projevil zájem jen minimální počet z nich.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů