Pátek, 19. dubna 2024

Staré kotle má na jihu Moravy 25.000 domácností, lze je vyměnit

 Staré kotle má na jihu Moravy 25.000 domácností, lze je vyměnit

Zhruba 25.000 domácností v Jihomoravském kraji má staré kotle na pevná paliva, u kterých si může zažádat o dotaci na výměnu za ekologičtější zdroje. Žádosti obyvatel o dotace bude od pondělí 18. ledna do 30. dubna registrovat Jihomoravský kraj, řekl dnes novinářům krajský radní zodpovědný za oblast životního prostředí Jaroslav Parolek (ČSSD). Kraj v první výzvě rozdělí 80 milionů korun. Od ministerstva životního prostředí dostal skoro 136 milionů, které lidem rozdá ve dvou výzvách. Jeden žadatel může získat skoro 130.000 Kč.

Občané si mohou o peníze zažádat prostřednictvím elektronického formuláře. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana to zamezí řadám na úřadech. Zájemci najdou všechny potřebné náležitosti a informace na stránkách kraje. "Průběžně budeme žádosti vyhodnocovat a v rámci měsíce nebo dvou o nich rozhodovat. Pokud bude alokace vyčerpaná, program uzavřeme," uvedl Parolek. Zájemci by tak mohli kotel dostat ještě v letošním roce.

Cílem dotací je pomoct lidem vyřešit situaci v rodinných domech a snížit emise z lokálního vytápění. Žadatelé mohou starý kotel na pevná paliva vyměnit za novější typy, ale také za plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla nebo mohou nainstalovat solárně-termické soustavy pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Lidé mohou dosáhnout na podporu mezi 70 až 85 procenty, zbytek zaplatí sami. Maximální dotace pro jednoho žadatele je však 127.500 korun.

Za necelých 136 milionů korun musí Jihomoravský kraj do konce roku 2018 vyměnit minimálně 900 kotlů. Ministerstvo životního prostředí rozdělí všem krajům v novém programovacím období ve třech výzvách na výměnu kotlů celkem devět miliard korun. V první výzvě uvolnilo tři miliardy korun. Ve všech třech může Jihomoravský kraj získat až 400 milionů, za které by měl vyměnit zhruba 3000 kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů