Čtvrtek, 28. března 2024

Nová Strategie energetického rozvoje Chorvatské republiky má být přijata do konce letošního roku

Nová Strategie energetického rozvoje Chorvatské republiky má být přijata do konce letošního roku

Podle očekávní bude jedním z prvních důležitých kroků nového ministra hospodářství a celé chorvatské vlády v oblasti energetiky vypracování nové Strategie energetického rozvoje Chorvatské republiky.

ilustrační obrázekSoučasná, již překonaná, strategie byla přijata v roce 2009. Byla připravována v době před nástupem světové finanční a hospodářské krize, která samozřejmě postihla i Chorvatsko. Tvorba ,,staré" strategie probíhala v období, kdy spotřeba všech důležitých energentů rostla a odhady energetických potřeb byly založeny na očekávaném hospodářském růstu.

Chorvatsko se také od té doby stalo členským státem Evropské unie a svoje energetické předpisy a plány muselo uvést do souladu s evropskými normami a dalšími převzatými mezinárodními závazky, jako například pokračovat ve snižování emisí skleníkových plynů, které podporují globální oteplování.

Nazrál tak čas, aby zastaralou strategii nahradil nový dokument, který bude v souladu se současnými podmínkami.

Náměstek ministra hospodářství pro energetiku Zdeslav Matić na nedávném plynárenském fóru oznámil, že nová Strategie energetického rozvoje Chorvatska bude vypracována do konce letošního roku. Ohlásil též, že ministerstvo hospodářství pravděpodobně již za dva měsíce předloží vládě kratší materiál ,,Směrnice energetického rozvoje", z nějž bude zřejmý směr, jímž se nová vláda hodlá ubírat při řízení energetiky země. Již dnes je ovšem jasné, že v budoucnosti chorvatské energetiky bude hrát významnou roli přírodní plyn.

Po přijetí ,,Směrnic energetického rozvoje" a zejména nové energetické strategie budou jasnější odpovědi na mnohé dosud otevřené otázky, jako např. jaké investice do energetiky obecně, a zejména státních firem, bude možné očekávat v budoucnosti.

Z dosavadních prohlášení představitelů vlády, ministerstva hospodářství i vládních politických stran vyplývá, že mnohem více pozornosti při rozvoji energetiky bude věnováno obnovitelným zdrojům energie, plynárenství a podpoře účinnějšího využívání energetických zdrojů.

Současně ale nelze zapomínat na skutečnost, že Chorvatsko bude muset mít k dispozici i dostatek konvenčních elektráren, protože jejich bezpečná výroba je základem pro stabilitu energetické soustavy země.

Zdroj: měsíčník ,,Končarevac", č. 1416, duben 2016
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kaceláře CzechTrade v Záhřebu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů