Pátek, 29. března 2024

Francie: Konec plastových tašek na jedno použití

Francie: Konec plastových tašek na jedno použití

Distribuce plastových tašek na pokladnách a pultech obchodů měla být ve Francii podle Zákona o energetické transformaci ukončena již k 1. lednu tohoto roku; datum bylo ale posunuto na 1. červenec 2016, odkdy mohou již být prodejci za případné používání plastových tašek na jedno použití pokutováni. Některé hypermarkety přestaly plastové tašky zcela nabízet již od ledna t.r., což napomohlo ke snížení jejich spotřeby z 10 miliard na 700 000 milionů.

Na pokladnách budou od 1. července nově nabízeny pouze některé opakovaně použitelné plastové tašky - mající tloušťku vyšší než 50 mikronů, nebo pak ty, jež jsou vyrobené z jiných než plastových materiálů (lepenka, papír, biologický materiál...). Sáčky na ovoce a zeleninu, které jsou kompostovatelné a biologicky rozložitelné, budou moci být distribuovány ještě do roku 2017. Od roku 2017 bude však činit stanovený obsah látek biologického původu, obsažených v plastových sáčcích na jedno použití, minimálně 30 %, a v dalších letech by se měl podíl postupně zvyšovat až na 60 % v lednu 2025.

Nejpozději do roku 2020 by měly rovněž zmizet plastové kelímky, skleničky a talíře na jedno použití, s výjimkou těch, které budou obsahovat materiál z biomasy.

Nové opatření o zákazu distribuce jednorázových sáčků a tašek by mělo mj. vygenerovat tisíce nových pracovních míst, což kvitují francouzské firmy ze sektoru bio-odbouratelných plastů rostlinného původu. Dva francouzští aktéři - výrobci plastových sáčků - situace již využili a založili joint-venture Végéos. Jedná se o skupinu Sph?re, což je hlavní evropský hráč na poli obalů pro domácnosti a průkopník bioplastů, a Publi Embal&Artembal, lídra v distribuci obalových materiálů pro firmy (mj. vyrábí ročně 3 mld sáčků na ovoce a zeleninu). Každá z firem investovala do společného podniku asi 50 mil. euro. Végéos uvede na trh lehké sáčky na ovoce a zeleninu, jež budou vyráběny ve Francii a budou splňovat požadované parametry (měly by být bio-odbouratelné, kompostovatelné, složené min z 30 % z materiálů z biomasy).

Zdroj: L'Usine Nouvelle, Le Figaro

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Paříži.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů