Čtvrtek, 28. března 2024

Milarda USD od Světové banky do solární energetiky v Indiie

Milarda USD od Světové banky do solární energetiky v Indiie

Indie dostane od Světové banky více než 1 miliardu USD na solární cíle vlády premiéra Módího.

ilustrační obrázekSvětová banka ve čtvrtek 30. června 2016 uvedla, že poskytne Indii půjčky v celkové výši jedné miliardy amerických dolarů na její solární program jako podporu indických fondů pro splnění klimatických cílů.

Premiér vlády Narednra Módí prohlásil, že Indie, kde svítí slunce 300 dní v roce, se vydá raději cestou zvýšení výroby solární energie, nežli závazek ke klimatickým cílům ve formě snižování emisí jako Čína.

Tato půjčka Světové banky je největší globální půjčkou svého druhu, poskytnutou pro jednu zemi, a s její pomocí by měla vzrůst kapacity energie vyráběné ze slunce téměř 30x na 100 GW do roku 2022, což by mělo též přilákat velké investory.

President Světové banky Jim Yong Kim uvedl, že ,,osobní závazek předsedy indické vlády Narendry Módího bude hnacím motorem pro všechny budoucí investory, a Světová banka udělá vše pro to, aby Indie své ambiciózní plány v oblasti solární energie splnila."

Indie je největším vypůjčovatelem od Světové Banky, s celkovou výší půjček 4,8 biliónů dolarů v letech 2015-2016.

Indie chce, aby se podíl elektrické energie, vyráběné z nefosilních paliv, na celkové energetické kapacitě země, vyšplhal ze současných 30 % na 40 % v roce 2030, nicméně jsou zde výzvy v podobě slabého financování solárních projektů do sítě, a přístup ke kapitálu.

Přesto Indie se vládní garnitura Indie domnívá, že průmysl obnovitelných zdrojů může generovat obchodní příležitosti za téměř 160 miliard USD v příští dekádě vzhledem k faktu, že již v této době indický trh nalákal takové investory jako japonskou Softbank, tchajwanský Foxconn, First Solar, Trina Solar a finský státem ovládaný podnik Fortum Oyj.

Německá rozvojová banka KFW již dříve odsouhlasila nabídku nízko úrokové půjčky Indii vě výši 1 miliardy euro na dalších pět let na financování střešních solárních panelů, na výstavbu solárních farem a soběstačných solárních zařízení bez připojení do energetické sítě.

Investice do výroby elektrické solární energie mohou být dobrou příležitostí pro vyhledání nových obchodních příležitostí pro české exportéry.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Mumbaí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů