Čtvrtek, 28. března 2024

Potřebujeme odolnou energetickou unii!

,,Strategie EU pro zkapalněný zemní plyn a skladování plynu je na dobré cestě. Záměr Evropské unie přejít na udržitelný, bezpečný a konkurenceschopný energetický systém vítám" říká Pavel Poc poslanec Evropského parlamentu...

Potřebujeme odolnou energetickou unii!

Rámcová strategie směřuje k vytvoření odolné energetické unie s pomocí progresivní politiky v oblasti změny klimatu. ,,Především oceňuji a sdílím názor, že EU se musí primárně soustředit na vlastní zdroje, zdroje hlavně obnovitelné a na již existující infrastrukturu, a to zejména proto, že LNG je fosilní palivo se všemi negativy a tudíž je, výhradně přechodným zdrojem energie", dodává Poc. Využití zkapalněného plynu by nemělo znamenat pokrytecký přístup k technologiím poškozujícím životní prostředí, které v Evropě odmítáme. To znamená, že využívání zkapalněného plynu nesmí znamenat přesouvání poškození životního prostředí "mimo dohled". Jestliže víme, že těžba břidličného plynu tak zvaným frakováním, poškozuje životní prostředí a vede k velké produkci skleníkových plynů, tak k němu přispívá nejen v Evropě ale kdekoli na světě.

Jak je zdůrazněno ve zprávě o stavu energetické unie, přetrvávají také závažné geopolitické výzvy související se zajištěním bezpečnosti a odolnosti dodávek fosilních paliv, zejména pokud jde o komodity, u nichž je EU velmi závislá na dovozu. V této souvislosti, zejména vzhledem k tomu, že v příštích desetiletích bude dále klesat domácí produkce EU, zůstává stěžejním cílem další přerozdělování dodávek zemního plynu do členských států. Nová strategie pracuje s možnostmi, jak zkapalněný zemní plyn dopravit a skladovat co nejbezpečněji. Závislost na dovozu také představuje riziko výkyvu v dodávkách, je potřeba zajistit pružnost plynárenské soustavy. Je potřeba čelit i krátkodobým výkyvům dodávek plynu, mnoho států má přístup na likvidní trhy s plynem, ale například čtyři členské státy v Pobaltí a v oblasti jihovýchodní a středovýchodní Evropy jsou značně závislé na jediném dodavateli. Zde je potřeba zajistit plynulé dodávky plynu a využívat různé zdroje energie, jako jsou například obnovitelné zdroje.

Nedílnou součástí nové strategie je zajištění konkurenceschopnosti. EU musí uvážlivě investovat do plynárenské infrastruktury. Evropská unie se musí stát konkurence schopným partnerem na rostoucích mezinárodních trzích, což znamená napnout své síly k těsné spolupráci s mezinárodními partnery a podílet se intenzivně na podpoře volných, likvidních a transparentních trhů s LNG. Je potřeba odstranit překážky pro obchodování s kapalným plynem na světových trzích.

LNG může v některých případech snížit dopady na životní prostředí. Jedná se hlavně, jak jsem zmínil v úvodu o lodní dopravu, kdy může být LNG používán jako alternativa k lodním palivům, nebo jako složka motorové nafty v případě těžkých motorových vozidel. V neposlední řadě je potřeba vybudovat dostatek skladovacích zařízení, které budou bezpečné a jejich důležitost je klíčová pro období, kdy by byly narušeny plynulé dodávky po členských zemích.

Auror: RNDr. Pavel Poc, místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Evropského parlamentu.

www.PavelPoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů