Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňský kraj vyhlásí druhé kolo dotací na výměnu starých kotlů

Plzeňský kraj vyhlásí druhé kolo dotací na výměnu starých kotlů

Další stovky starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zařízení mohou vyměnit obyvatelé Plzeňského kraje díky dotacím EU. Druhou výzvu kotlíkových dotací vyhlásí Plzeňský kraj 19. září v 08:00 a lidé se mohou hlásit až do 16. prosince, dokdy mohou vyčerpat až 73 milionů korun. Na nový zdroj získají od státu díky dotaci EU až 85 procent nákladů, maximálně 150.000 korun. ČTK to řekl radní Plzeňského kraje Václav Štekl (KSČM).

Domácnosti mohou opět žádat prostřednictvím elektronického systému eDotace. V první výzvě na začátku roku vyhověl kraj 1309 žádostem občanů za celkem 149 milionů korun. První výzvu vyhlásil kraj 20. ledna a lidé se mohli hlásit do 31. března. Už 29. února ale byly přidělené peníze vyčerpané.

"Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností, podílející se na nadlimitních koncentracích znečišťujících látek na území kraje," uvedl Štekl. Podporu získají fyzické osoby na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech. Žádosti o dotaci z titulu Pořízení ekologického vytápění v domácnostech I/2 budou přijímány do 16. prosince do 14:00 nebo do vyčerpání alokace určené pro výzvu, řekla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Kraj připravil se Státním fondem životního prostředí a obcemi s rozšířenou působností informační semináře. Začnou v pondělí 29. srpna v Domažlicích a budou pokračovat v Sušici, Nýřanech, Blovicích, Stodu, Horšovském Týně, Rokycanech, Klatovech, Horažďovicích, Plzni, Přešticích, Stříbře, Dobřanech, Kralovicích a skončí 14. září v Tachově a Nepomuku.

Kraj dostal v první vlně dotací 231 milionů Kč. Další dvě budou následovat do roku 2020. Za šest let by mohli obyvatelé Plzeňského kraje vyměnit až 5000 starých kotlů na tuhá paliva. Celkem je jich v kraji zhruba 40.000. Dotace jdou na nákup nízkoemisních kotlů na biomasu a uhlí i na tepelná čerpadla a plynové kotle.

Cílem ministerstva životního prostředí, podle něhož půjde do všech krajů devět miliard korun, je vyměnit v celé republice do roku 2020 až 100.000 nevyhovujících kotlů, tedy čtvrtinu, což má zajistit skokovou změnu kvality ovzduší. Nový zákon o ovzduší umožní od příštího roku kontroly lokálních topenišť přímo v domácnostech.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů