Úterý, 19. března 2024

Topná sezona je za dveřmi, teplárny jsou na ni připravené

Topná sezona je za dveřmi, teplárny jsou na ni připravené

Teplárny jsou od začátku září připravené na začátek topné sezony1. Jak bývá pravidlem, nejdříve se začíná topit na západě Čech. Včera tak bylo zahájeno vytápění na Sokolovsku, Chomutovsku nebo v Ostrově nad Ohří. Dnes a v příštích dnech se podle vývoje počasí přidají další města.

Podle předpovědi by tento týden zejména noční teploty měly postupně klesnout místy až ke 3 °C. Takže po ránu už přijde vhod na většině území letošní první podzimní dodávka tepla z tepláren do radiátorů v bytových domech.

,,Topná sezona opět začíná, letos zhruba ve stejné době jako loni. Teplárny jsou na ni dobře připravené, přes léto provedly potřebnou údržbu a opravy zařízení," řekl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

K charakteristice počasí v září patří nejen výrazný pokles nočních teplot, ale zároveň je pro období babího léta typická i jejich velká rozkolísanost. Během tohoto období je možný jak rychlý pokles teplot, tak jejich výrazný vzestup, na což teplárny aktuálně reagují.

,,Pokud by venkovní teploty opět stouply, je možné vytápění přerušit," říká Martin Hájek.

Spotřeba tepla je zatím za uplynulých osm měsíců přibližně stejná jako loni. Začátek letošního roku byl teplotně nadprůměrný, teplejší proti normálu let 1970 až 2000 o 1,4 °C. Leden, březen a duben byly sice chladnější než vloni, ale celkem bylo prvních 5 měsíců roku, kdy hovoříme o topné sezoně, o 0,2 °C teplejších než v roce 2015.

,,Z průzkumu v teplárnách vyplývá, že v letošním roce je za prvních osm měsíců meziročně dodávka tepla velmi podobná té loňské. V některých lokalitách, kde bylo letos mírně chladněji než vloni, byla spotřeba tepla nižší. Projevují se tak další úspory tepla z pokračujícího zateplování objektů," uvedl Martin Hájek.

1)Poznámka:

Topná sezona podle vyhlášky č. 194/2007 Sb., ve znění vyhlášky č. 237/2014 Sb., oficiálně začíná po 1. září, jestliže průměrná teplota venkovního vzduchu ve dvou po sobě následujících dnech klesne pod 13 °C a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad 13 °C pro následující den. Více než polovina domácností v domech s domovními předávacími stanicemi však může začít s přitápěním podle vlastního uvážení kdykoliv a nemusí čekat na splnění uvedené podmínky. Stejně tak mají možnost i ostatní odběratelé požádat o dodávku tepla pro vytápění ještě před splněním vyhláškou dané průměrné denní teploty (pokud nejsou napojeni na teplárenské soustavy přes domovní výměníkové stanice). Otužilejší domácnosti mohou naopak vypnout své radiátory nastavením termostatických ventilů na nižší hodnoty. Každý si tak může nastavit v bytě tepelnou pohodu, která mu vyhovuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů