Úterý, 19. března 2024

ŠVÝCARSKO: První solární energeticky soběstačný bytový dům

ŠVÝCARSKO: První solární energeticky soběstačný bytový dům

Severošvýcarský kanton Aargau sice neohromuje turisty zasněženými horskými štíty a ledovcovými jezery, od června má ale jinou raritu. V obci Brütten byl zprovozněn údajně první solární a plně energeticky soběstačný vícerodinný dům na světě. Bytový dům o devíti bytových jednotkách a celkové obytné ploše 1010 m2 už má také první nájemníky. Ne však ledajaké. Protože jde o testování prototypu, museli zájemci o bydlení projít výběrovým řízením a prokázat, že jsou nenáročnými spotřebiteli, navíc vstřícnými k úsporným opatřením a používání nových technologií.

Odpovědný uživatelský přístup je totiž vedle maximální efektivity v oblasti získávání a skladování energie základní podmínkou funkčnosti tohoto projektu ekologického centra Umwelt Arena Spreitenbach, který není závislý na externích dodávkách elektřiny. Přípojku k veřejné síti byste v solárním domě hledali marně, zato zde najdete úsporné kuchyňské a domácí spotřebiče a podobné vychytávky.

Ačkoli se de facto jedná o malou elektrárnu a tomu odpovídají použité stavební prvky, elegantní architektonické řešení domu vychází vstříc estetickým nárokům na bydlení. Vnější stěny a střecha jsou obloženy speciálně upravenými a na míru zhotovenými bezolovnatými solárními panely, které mají ročně vyrobit ze slunečního svitu asi sto tisíc kilowatthodin elektrické energie. Ta bude využita i pro ohřev teplé vody, určené jak k přímé spotřebě, tak k vytápění. Produkci má podpořit ještě zpracování nízkopotenciální tepelné energie z okolí domu. Nájemníci mají k dispozici elektroauto včetně dobíjecí stanice a také auto na bioplyn, vyráběný z biologického odpadu všech devíti domácností (vystačí k ujetí asi 10.000 km ročně).

Zdroj: https://www.dobrapraxe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů