Úterý, 19. března 2024

Jihomoravané za dvě hodiny vyčerpali výzvu na kotle za 40 milionů

 Jihomoravané za dvě hodiny vyčerpali výzvu na kotle za 40 milionů

Obyvatelé Jihomoravského kraje dnes za pouhé dvě hodiny vyčerpali druhou výzvu na výměnu starých kotlů za nové. Kraj na kotle vymezil 40 milionů korun. Lidé mohli o dotaci žádat od dnešních 10:00. Ve 12:00 už poslalo žádost 600 lidí a částka byla vyčerpaná, sdělila ČTK mluvčí kraje Eliška Windová. Lidé mohou dostat 70 až 80 procent z maximální částky 150.000 korun. Další žádosti kraj eviduje do zásobníku.

Lidé posílali na krajský úřad elektronické žádosti, do pěti dnů je nutné dodat papírové podklady. "Za prvních 30 minut úředníci zaregistrovali 300 žádostí. Kolem poledne jich bylo 600. Na dotaci dosáhne asi 400 zájemců, proto zbytek dáváme do zásobníku. Je totiž možné, že žadatelé od smlouvy odstoupí, a to jak v první, tak druhé výzvě," uvedla Windová.

V první výzvě kraj rozdělil mezi 720 žadatelů přes 82 milionů korun. "Do konce října měli povinnost uvést kotle do provozu a nyní mají ještě deset dnů na to, aby doručili finální vyúčtování. Úředníci také provedou kontroly u pěti procent nových kotlů," uvedla Windová. Jihomoravský kraj podle ní příští rok požádá o další peníze na kotle, které rozdělí mezi obyvatele.

Cílem dotací na výměnu kotlů je snížit emise z lokálního vytápění. Na jižní Moravě je kolem 25.000 domácností se starými kotli. Kraj získal z ministerstva životního prostředí v první výzvě kolem 130 milionů korun, které se rozhodl rozdělit ve dvou výzvách. Vyměnit by se za ně mělo minimálně 900 kotlů. Ministerstvo všem krajům rozdělí ve třech výzvách devět miliard korun. Ve všech třech kolech může Jihomoravský kraj získat kolem 400 milionů korun, za které by se mělo vyměnit zhruba 3000 kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů