Čtvrtek, 28. března 2024

Cyklus seminářů k chytrému hospodaření s vodou v obcích pokračuje

Cyklus seminářů k chytrému hospodaření s vodou v obcích pokračuje

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR navazuje na úspěšnou sérii seminářů, na nichž se již na 500 zástupců zejména menších obcí seznámilo s principy efektivního hospodaření s vodou i možnostmi čerpat dotace na projekty, které hospodaření s vodou zlepšují. Tentokrát semináře poradí i s tím, jak a kde budovat domovní čistírny odpadních vod, jak na obnovu zeleně, realizaci vodních prvků v intravilánu nebo na likvidaci nepotřebných vrtů.

Nová série půldenních vzdělávacích seminářů, které nesou název ,,Chytré obce - hospodaření s vodou", startuje 14. listopadu v Praze v budově Magistrátu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí. Pokračovat bude v budovách krajských úřadů v Českých Budějovicích (21. 11.), Brně (22. 11. / Nová radnice), Hradci Králové (24. 11.), Plzni (30. 11.) a Ostravě (5. 12.).

,,Pořádní těchto seminářů se nám velmi osvědčilo. Vynaložené úsilí se vrací ve zlepšování povědomí o tom, jak správně přistupovat k hospodaření se srážkovou i odpadní vodou, jak předcházet povodním a zároveň i chránit zásoby vody pro případ dlouhotrvajícího sucha. Předpokládáme, že zástupci obcí a měst ocení zejména informace k nové výzvě z NPŽP, zaměřené na výstavbu domovních čistíren odpadních vod, o kterou je rekordní zájem," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nově připravené vzdělávací semináře navazují na sérii seminářů z letošního jara, ty se soustředily na nové inovativní a efektivní způsoby hospodaření s vodou.

,,Semináře poradí, kde a jak budovat domovní čistírny odpadních vod [1], jak zajistit dostatečné zdroje pitné vody [2] i jak správně hospodařit se srážkovou vodou a zamezit tak vzniku ničivých povodní [3]. Právě v těchto oblastech totiž nyní mohou obce, včetně těch nejmenších, a města žádat o podporu z Národního programu Životní prostředí a Operačního programu Životní prostředí. Program jsme navíc obohatili i o tematiku likvidace nepotřebných vrtů [4], s nimiž se potýká nejedna obec a město v České republice" vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Na seminářích bude řeč i o protipovodňových opatřeních prostřednictvím obnovy, výstavby, rekonstrukce či modernizace vodních děl sloužící povodňové ochraně. Doplňujícím tématem budou projekty zakládání a obnovy veřejné zeleně a doprovodných vodních prvků v intravilánu, na které je možné žádat o dotaci v desáté výzvě Národního programu Životní prostředí do konce února příštího roku [5].

,,Pro účastníky seminářů máme nachystány veskrze praktické informace o nabídce dotací z Národního programu Životní prostředí a Operačního programu Životní prostředí. Určitý čas máme vyhrazen i pro individuální konzultace nad konkrétními projekty žadatelů o dotace," upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Vstup na seminář je pro registrované zdarma, zájemci se mohou registrovat na www.unni-konference.cz. V případě dotazů pište na seminare@sfzp.cz.

Termíny a místa konání seminářů:

14. listopadu 2016 / Praha
Magistrát hlavního města Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha 1, sál zastupitelstva
Pozvánka na seminář (pdf)

21. listopadu 2016 / České Budějovice
Krajský úřad Jihočeského kraje, U Zimního stadionu 1952/2, České Budějovice, sál zastupitelstva
Pozvánka na seminář (pdf)

22. listopadu 2016 / Brno
Nová radnice, Dominikánské náměstí 1, Velký zasedací sál
Pozvánka na seminář (pdf)

24. listopadu 2016 / Hradec Králové
Krajský úřad Královéhradeckého kraje, Pivovarské náměstí 1245, Hradec Králové, sál zastupitelstva
Pozvánka na seminář (pdf)

30. listopadu 2016 / Plzeň
Krajský úřad Plzeňského kraje, Škroupova 18, Plzeň, sál zastupitelstva
Pozvánka na seminář (pdf)

5. prosince 2016 / Ostrava
Krajský úřad Moravskoslezského kraje, 28. října 117, Ostrava, sál zastupitelstva
Pozvánka na seminář (pdf)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů