Čtvrtek, 28. března 2024

Firma PILSEN STEEL dostala pokutu 100 tisíc korun za nadměrné vypouštění prašných částic z elektroocelárny

Firma PILSEN STEEL dostala pokutu 100 tisíc korun za nadměrné vypouštění prašných částic z elektroocelárny

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni uložili pokutu 100 tisíc korun společnosti PILSEN STEEL s.r.o. za provozování elektrických obloukových pecí a pálícího zařízení GEGA v rozporu s platným integrovaným povolením.

Letos v červenci firma porušila schválený provozní řád a technické podmínky provozu. ,,Tím došlo k nadměrnému vypouštění prašných částic z haly elektroocelárny do ovzduší. Zároveň provozovala pálicí a dělící zařízení bez filtrace, což způsobovalo uvolňování intenzivního dýmu," popsala Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Společnost po kontrole, kterou provedli inspektoři ČIŽP, už začala s opravou odsávacího zařízení elektrické obloukové pece i netěsností na hale ocelárny.

Tato pokuta však není první, kterou inspektoři ČIŽP firmě v poslední době uložili. V roce 2015 společnost dostala pokutu 200 tisíc korun podle zákona o integrované prevenci za nedodržování Plánu opatření pro případ ekologické havárie (havarijní plán) - firma totiž neprovedla těsnostní zkoušky potrubí a nádrží s velmi nebezpečnými látkami ropného původu.

Ve stejném roce dostala také pokutu 50 tisíc korunza porušení povinnosti stanovené zákonem o odpadech - neshromažďovala některé druhy odpadů utříděně podle jednotlivých druhů.

O dřívějších pokutách více zde http://www.cizp.cz/Spolecnost-PILSEN-STEEL-neprovedla-zkousky-nadrzi-se-zvlast-nebezpecnymi-latkami-a-dostala-pokutu.html

Pálicí a dělící zařízení GEGA provozované bez filtrace

vyzaduji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů