Úterý, 19. března 2024

Nová zelená úsporám: nově na výstavbu nízkoenergetických bytových domů, zelené střechy a využívání tepla z odpadní vody

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR dnes společně vyhlašují novou kontinuální výzvu v programu Nová zelená úsporám zaměřenou na výstavbu bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností.

Nová zelená úsporám: nově na výstavbu nízkoenergetických bytových domů, zelené střechy a využívání tepla z odpadní vody

Pro stavebníky bytových domů z řad fyzických i právnických osob je v ní k dispozici alokace ve výši 100 milionů korun. Vedle stávající dotační nabídky pro rodinné a bytové domy se portfolio programu Nová zelená úsporám navíc zcela nově rozrůstá o další moderní stavební "eko prvky" - o dotace na budování zelených střech a využívání tepla z odpadní vody.

Příjem žádostí na výstavbu bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností i na další programové novinky startuje 9. ledna 2017 a potrvá až do konce roku 2021 nebo do vyčerpání alokace.

,,V současné době je v České republice zhruba na 700 energeticky úsporných bytů, což není mnoho. Novou dotační podporou chceme přispět k rozšíření nabídky bytů s velmi nízkou energetickou náročnosti, které se v úsporách konečné spotřeby energie pohybují i nad rámcem požadovaného standardu energetické náročnosti budov. Naší motivací je samozřejmě snížení emisí skleníkových plynů, úspory konečné spotřeby energie v domácnostech a také zlepšení stavu životního prostředí," říká k nové výzvě ministr životního prostředí Richard Brabec.
Nově otevřená výzva (3. výzva u bytových domů) cílí na stavebníky bytových domů, kteří díky dotaci mohou pokrýt 15 % výdajů na výstavbu na jeden projekt. Dodatečnou podporu je možné získat například i na zpracování odborného posudku, zajištění dozorové činnosti a měření průvzdušnosti obálky budovy.

Zásadní novinkou, kterou program Nová zelená úsporám dále přináší, je rozšíření nabídky doposud podporovaných opatření pro rodinné i bytové domy (kompletní výčet změn viz přílohy).

,,V době, kdy řešíme dopady klimatické změny, je pro mě podpora budování zelených střech jedním z důležitých opatření. Zelené střechy přispívají k úspoře energie na vytápění a chlazení, a to zejména v období větších výkyvů venkovních teplot, mají příznivý vliv na přirozený koloběh vody, zlepšují mikroklima a omezují prašnost. Kromě termoregulačních schopností dokáží zelené střechy oživit okolní zástavbu, unikátním způsobem tak propojují moderní architekturu s principy udržitelnosti," pokračuje ministr Brabec.

,,Výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadních vod nově podporujeme jak u stávajících rodinných domů současně se zateplením, tak u nových rodinných a bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností. Kromě těchto novinek jsme upravili i podmínky podpory na solární systémy, které tak nově umožňují podpořit využití fotovoltaických střešních krytin nebo fasádních systémů tam, kde není optimální volit standardní fotovoltaické panely," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a doplňuje:,,Stále sledujeme aktuální trendy v technologiích a zejména efektivitu vynakládaných veřejných prostředků ve vztahu k přínosům. Kontinuální výzva, primárně zaměřená na renovace budov, se tak i v budoucnu bude rozšiřovat o další vhodné oblasti podpory."

Na zelené střechy je poskytována podpora ve výši až 500 Kč/m2 půdorysné plochy vegetačního souvrství zelené střechy. V případě zpětného získávání tepla z odpadní vody je na žadateli, zda si zvolí účinnější centrální systém nebo jednodušší decentrální systém spořící energii nutnou na ohřev teplé vody při sprchování. Podpora je poskytována ve výši až 5 000 Kč na jeden decentrální systém, popř. na napojené odběrné místo v případě centrálního systému. Maximálně lze takto získat až 15 000 Kč na jeden rodinný dům. U bytových domů je poskytována fixní dotace 5 000 Kč na bytovou jednotku.

Žádat o dotaci na všechny výše zmiňované novinky mohou majitelé rodinných a bytových domů rovněž od 9. ledna příštího roku od 10 hodin. Příjem žádostí probíhá elektronicky prostřednictvím interaktivního formuláře umístěného na webových stránkách programu Nová zelená úsporám. Následně je zapotřebí na adresu některého z krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí ČR dodat v listinné podobě všechny požadované přílohy, které jsou nedílnou součástí žádosti o dotaci.

,,Jsme rádi, že ministerstvo v čele s ministrem Brabcem a Fond vyhlásily i podporu pro novostavby bytových domů. Díky tomu mají developeři šanci stavět kvalitní a energeticky úsporné domy, což zatím na českém trhu bohužel není zcela samozřejmé," říká ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Program Nová zelená úsporám běží od roku 2014 a během této doby bylo Státním fondem životního prostředí ČR přijato již téměř 21 tisíc žádostí s požadavkem podpory 4,8 miliardy korun, vyplacená podpora je aktuálně téměř 1,2 miliardy korun u 8 754 žádostí na energeticky úsporné renovace rodinných a bytových domů. Aktuální výsledky kontinuálních výzev pro rodinné a bytové domy jsou k dispozici v příloze č. 1.


Podpora na výstavbu bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností v kostce
o Výzva je kontinuální - není omezena lhůtou pro podání žádosti o dotaci, ale dobou trvání programu Nová zelená úsporám, tedy datem 31. 12. 2021 nebo vyčerpáním alokace, která činí 100 mil. Kč.

o Dotaci je možné získat na výstavbu kvalitního ekologicky šetrného bytového domu s velmi nízkou energetickou náročností na území celé České republiky, který splní podmínky Programu.

o Podporu mohou získat pouze stavebníci bytových domů, kteří stavbu řádně dokončí (zkolaudují).

o Žádost je možné podat pouze na projekty s platným územním rozhodnutím.

o Poskytována je fixní dotace ve výši 1300 Kč/m2 energeticky vztažné plochy ucelené bytové části bytového domu.

o Současně je možné žádat o dotaci také na výstavbu zelených střech (až 500 Kč/m2), využívání tepla z odpadní vody (až 5 000 Kč na jednu bytovou jednotku), zpracování odborného posudku, zajištění dozorové činnosti a měření průvzdušnosti obálky budovy (až 70 000 Kč).

o Celková výše dotace nesmí přesáhnout 30 % z celkových způsobilých výdajů a zároveň 15 % z celkových výdajů na výstavbu bytového domu.

o Rychlá administrace - obdobně jako u stávajících výzev i zde platí pravidlo 3 týdnů, kdy žadatel obdrží reakci na jeho podání nejpozději do 3 týdnů.

o Žádosti budou moci žadatelé elektronicky podávat od 9. ledna 2017 od 10 hod.

Kompletní informace k nově vyhlášené 3. výzvě pro bytové domy i novinkám ve stávajících výzvách jsou k dispozici na webových stránkách programu http://www.novazelenausporam.cz/.

Přílohy:

Příloha č. 1: Dosavadní výsledky programu NZÚ
Příloha č. 2: Hlavní změny ve 3. výzvě pro rodinné domy
Příloha č. 3: Hlavní změny ve 2. výzvě pro bytové domy

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů