Úterý, 19. března 2024

Na 11 místech v ČR se naučili hodnotit, jak udržitelný je jejich rozvoj

Na 11 místech v ČR se naučili hodnotit, jak udržitelný je jejich rozvoj

Mezirezortní Pracovní skupina pro MA21 při Radě vlády pro udržitelný rozvoj, která je garantem postupu metody místní Agenda 21 (MA21) v Česku, připravuje společně s NSZM ČR návody pro postup k udržitelnému rozvoji. Novinkou letošního roku, na níž v průběhu prázdnin a podzimu usilovně pracovali vybraní zájemci z řad měst, jsou tzv. Audity udržitelného rozvoje v kategorii C dle Kritérií MA21. Města, která se do této aktivity zapojila, zpracovala své sebehodnocení v jimi vybraných oblastech rozvoje (doprava, životní prostředí, vzdělávání apod.), přičemž úplnost popisu kontrolovali národní experti.

Právě v těchto dnech je schvalována aktualizovaná Metodika hodnocení udržitelných měst, kterou vedle Národní sítě Zdravých měst editorsky zaštiťuje Univerzita Karlova a její Centrum pro otázky životního prostředí a na jejímž vzniku se podílela řada expertů na jednotlivá témata i samotná města, která metodiku testovala v praxi. Metodika je podrobným manuálem pro všechny municipality, které chtějí kvalifikovaně měřit svůj postup směrem ke kvalitě života a udržitelnosti. V rámci sebehodnotícího auditu si dle sady návodných otázek a konkrétních indikátorů zmapují 10 základních oblastí rozvoje - jejich aktuální stav i trendy, audit je následně posuzován skupinou expertů. Hodnocení probíhá v těchto oblastech: Veřejná správa a územní rozvoj, Životní prostředí, Udržitelná spotřeba a výroba, Doprava a mobilita, Zdraví, Místní ekonomika, Vzdělávání a výchova, Kultura a volný čas, Sociální prostředí, Globální odpovědnost.

Zpracováním Auditů udržitelného rozvoje se dosud zabývali pouze nejpokročilejší realizátoři místní Agendy 21 - Chrudim, Litoměřice, Vsetín a Kopřivnice. Rok 2016 byl ale pilotním i pro města, která těchto nejvyšších kategorií MA21 zatím nedosáhla, ale mají zájem si oblasti detailně zmapovat a identifikovat slabá místa a zvážit možnosti řešení. Vybrané oblasti si zpracovalo a nechalo expertně posoudit celkem 11 municipalit různých typů - mezi nimi například Jihlava, Opava, Štětí, vybrané městské části hl. m. Prahy či MAS Rozkvět. Každý si přitom mohl vybrat, které konkrétní oblasti si zvolí. Dle počtu úspěšně provedených Auditů C budou města následně oceněna v rámci slavnostní recepce u příležitosti celostátní Konference NSZM (Praha, 1. 12. 2016).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů