Úterý, 19. března 2024

Topíte kotlem? Přinášíme přehled povinných revizí, díky kterému se vyhnete pokutám

Pokud vytápíte plynem nebo pevnými palivy, máte zákonnou povinnost provádět pravidelné revize nebo kontroly...

Topíte kotlem? Přinášíme přehled povinných revizí, díky kterému se vyhnete pokutám

Ty se netýkají pouze majitelů elektrokotlů, které jsou konstrukčně jednodušší a neprobíhá v nich žádné spalování. Co vše je třeba udělat, abyste zbytečně neriskovali pokutu nebo bezpečnost, se dozvíte v tomto přehledu.

Kotle na pevná paliva

Nejnovější změna zákona se týká kategorie kotlů na pevná paliva. Podle zákona oochraně ovzduší musí do konce roku 2016 projít všechny kotle na pevná paliva revizní kontrolou. Tato povinnost se týká všech typů kotlů na pevná paliva a za její nedodržení hrozí úřady pokutou až 50.000 korun. Dále platí povinnost provádět tuto kontrolu pravidelně každé dva roky. Kontrolu musí provést proškolený technik, nejlépe doporučený přímo výrobcem kotle. Protože se revize nově vztahují i na starší typy kotlů, které jim dříve nepodléhaly, museli výrobci zajistit dodatečné proškolení techniků. "I když jsme kotle na pevná paliva přestali vyrábět a dále se zaměřujeme na čistější zdroje vytápění, proškolili jsme techniky i na tento typ kotlů. Zájemci naleznou kontakty na našich webových stránkách nebo jim je sdělíme telefonicky," uvedl například Milan Kubíček, obchodní ředitel společnosti Thermona, českého výrobce kotlů.

Plynové kotle

Pokud jde o kotle na zemní plyn, má jejich majitel jedinou zákonnou povinnost: provést jednou za tři roky takzvanou provozní revizi, při které odborný technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojených zařízení. Toto nařízení se však vztahuje pouze na právnické osoby a fyzické osoby - podnikatele. Na plynových zařízeních, která jsou v osobním užívání občanů, není zákonná povinnost provádět revize a kontroly.Výrobci kotlů nicméně doporučují provádět každoročně servisní prohlídku kotle, která spočívá zejména v jeho seřízení a vyčištění. I tuto servisní prohlídku by měl provádět pouze proškolený technik. "Každoroční údržba a kotle významně snižuje jeho spotřebu a také je předpokladem k dlouhé životnosti zařízení. U nových kotlů je její provedení navíc podmínkou k záruce, která je například u Thermony prodloužená na 36 měsíců," vysvětlil Kubíček.

Komíny a spalinové cesty

Kromě samotných kotlů mají jejich majitelé povinnost nechat odborně zkontrolovat také komíny neboli spalinové cesty. U kotlů na pevná paliva s výkonem do 50 kW (rodinné domy) je povinnost provádět čištění spalinové cesty 3krát ročně nebo 2krát v případě sezónního provozu. Čištění lze provádět svépomocí, ale vždy platí povinnost provést 1krát za rok kontrolu spalinových cest, kterou může provádět pouze odborník.

U kotlů na plynná paliva platí zákonná povinnost provádět každoročně odbornou kontrolu i čištění spalinových cest, tedy "komínků" vedoucích ze zařízení. Tyto úkony provádí rovněž kominík, nikoliv servisní technik - topenář.

Protokoly o servisu si uschovejte

Kotle na plyn a pevná paliva jsou zařízení, vyžadující pravidelnou odbornou kontrolu. Každá návštěva servisního technika nebo kominíka by měla být doložitelná protokolem o provedených úkonech. V případně nedodržení předepsaných povinností riskuje majitel nemovitosti pokutu od úřadů, případně také ztrátu kompenzace pojišťovny v případě vzniku pojistné události. V neposlední řadě je provoz neseřízeného kotle neekonomický ve výjimečných případech může vést i k ohrožení bezpečnosti a zdraví.

Tabulka:

Tabulka poskytuje přehled povinných i doporučených servisních úkonů spojených s provozem kotle. Je platná pro fyzické osoby a kotle do výkonu 50 kW. Zdroj: Thermona

Zařízení/Úkon

Kotel na pevná paliva

Kotel na plyn

Povinná revizní kontrola

Do konce roku 2016 a následně každé 2 x ročně

1 x za 3 roky

(pouze právnické osoby)

Servisní kontrola

1 x ročně (doporučeno)

1 x ročně (doporučeno)

Čištění spalinové cesty

3 x ročně (2 x u sezónního provozu)

1 x ročně

Kontrola spalinové cesty

1 x ročně

1 x ročně

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů