Úterý, 19. března 2024

Města na Žďársku slibují za lepší třídění odpadu pokles poplatků

Města na Žďársku slibují za lepší třídění odpadu pokles poplatků

Radnice ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě slibují svým obyvatelům, že jim za lepší třídění odpadků sníží roční poplatky za odpad. V Novém Městě podle nového motivačního programu platba klesne, pokud se objem odpadků v běžných popelnicích za rok sníží alespoň o pět procent. Ve Žďáru nad Sázavou se pilotní projekt bude nejprve týkat místní části Mělkovice, kde díky němu domácnosti ročně ušetří 150 korun na hlavu a budu platit 430 Kč. ČTK to dnes řekli zástupci obou radnic.

Ve Žďáru nad Sázavou platí lidé za odpad roční poplatek 580 Kč na osobu, v porovnání pěti největších měst Vysočiny nejnižší částku. Starosta Zdeněk Navrátil (Žďár-živé město) dnes řekl, že městský odbor komunálních služeb navrhoval zvýšení této platby. "Ale my říkáme, pojďme motivovat, ať lidé víc třídí," uvedl.

Návrh místní vyhlášky s růstem poplatku příští rok nepočítá. Zároveň se město chystá spustit pilotní projekt Zelená osada, a to v Mělkovicích. Tamní domácnosti, jichž je asi 40, se dohodly na tom, že zlepší třídění, aby tam město nemuselo vyvážet popelnice se směsným odpadem každý týden, ale pouze jednou za 14 dní. Nebudou také potřebovat městský kontejner na biologický odpad, protože tento odpad zpracují doma. Nádoby na kompostování do každé domácnosti poskytne město.

Za uložení tuny směsného odpadu z popelnic na skládku platí radnice zhruba 1000 Kč a za zpracování stejného množství bioodpadu asi 300 Kč. Starosta podotkl, že motivační program je veden myšlenkou, že nejlevnější odpad je ten, který vůbec nevznikne. Vyhlášku obsahující sazbu poplatku za odpad budou žďárští zastupitelé schvalovat 15. prosince.

Obyvatelé Nového Města na Moravě budou v roce 2017 stejně jako letos platit za odpad 480 Kč na osobu. Pokud se ale objem nevytříděných odpadků z popelnic celkově sníží alespoň o pět procent, klesne v roce 2018 o pět procent také poplatek za odpad vybíraný radnicí. Starosta Michal Šmarda (ČSSD) uvedl, že je to pokus, jak se taková kolektivní odpovědnost osvědčí.

Motivační program už na Vysočině dříve zavedla krajská Jihlava. Lidé, kteří plní jeho podmínky, budou mít příští rok poplatek nižší o 75 Kč, zatímco jeho základní roční sazba činí 680 Kč na obyvatele.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů