Pátek, 29. března 2024

Správě šumavského parku ukradli 34 fotopastí ke sledování zvěře

Správě šumavského parku ukradli 34 fotopastí ke sledování zvěře

Tři desítky fotopastí, které byly umístěny v lesních porostech k monitoringu pohybu zvláště chráněně zvěře, zmizelo za poslední rok v Národním parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti Šumava (CHKO). Ukradli je zatím neznámí zloději, kteří tak způsobili parku škodu 175.000 korun. V okolí Kašperských Hor se jich ztratilo 20 a na Železnorudsku 14. Správa parku to nahlásila od pátku do neděle, řekla dnes ČTK mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

"Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež," uvedla. První fotopasti se ztratily už před více než rokem. Podle mluvčího parku Jana Dvořáka zjistila správa parku počet kradených pastí při aktuální hloubkové inventuře. "Některé fotopasti se kontrolují jednou za měsíc, některé třeba i jednou za půl roku. Záleží na tom, jaké mají baterie " řekl.

Park a CHKO vlastní přes 200 fotopastí, z nichž je v terénu mezi 50 až 80 kusy. "Hlavní sezona je přes zimu, ale zůstávají i přes léto," uvedl Dvořák. Podle něj nejsou krádeže přístrojů, které stojí mezi 4000 až 12.000 Kč, ničím výjimečným a každý rok musí nějaké odepsat. Poslední rok byl ale na krádeže nejhorší. "Zkoušeli jsme je různě zajišťovat, například řetízkem, zámkem nebo lankem, ale zloději se před ničím nezastaví a pasti ukradnou i za cenu poškození stromu. Našli jsme také zničené a rozlámané fotopasti," uvedl Dvořák. Ochranáři je umisťují mimo turistické stezky, ale díky tomu, že je Šumava hodně prostupná, tak je lidé najdou.

Pasti jsou podle Dvořáka určené k monitoringu zvláště chráněných živočichů. Jsou na nich zachycené pohyby například rysa ostrovida, vlka, šakala, psíka mývalovitého a losa evropského.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů