Úterý, 19. března 2024

Brno využije kontrol kotlů při podezření na špatné palivo

Brno využije kontrol kotlů při podezření na špatné palivo

Města a obce s rozšířenou působností budou mít od ledna možnost kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. V Jihomoravském kraji toho využijí při opakovaném podezření na spalování nepovoleného paliva nebo odpadu, vyplývá z vyjádření úřadů. Mluvčí Brna Filip Poňuchálek ČTK řekl, že město zvažuje studii pro zavedení nízkoemisní zóny na území Brna.

Kontroly nebudou namátkové, ale v případě podezření na spalování nepovolených věcí. "Úřad provozovatele nejprve na tuto skutečnost upozorní, a pokud i přes upozornění povinnost poruší, je kontrolující orgán oprávněný vstoupit do jeho obydlí. Vlastník nebo uživatel je povinen mu umožnit přístup ke spalovacímu zdroji," uvedl Poňuchálek.

V Brně budou mít možnost kontroly tři úředníci. "Město zároveň podalo žádost o podporu na Státní fond životního prostředí ČR na zpracování studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisní zóny na území města. V případě přidělení dotace bude zpracovaná studie a na základě jejích výsledků by rada rozhodla, jestli nízkoemisní zónu vydá, či nikoliv," dodal Poňuchálek.

Zavedení nízkoemisní zóny se naopak nezabývá Znojmo. "Dokud nebude dostavěn obchvat města, neuvažujeme o tom," řekla mluvčí Zuzana Pastrňáková. Podle ní jsou kontroly kotlů možností, nikoliv povinností. "Budou se týkat pouze případů, kdy se vyrojí nějaké pochybnosti nebo stížnosti. Neznamená to tedy, že nyní budeme chodit kontrolovat všechny kotle splňující podmínky a že je k tomu vyčleněný konkrétní pracovník," doplnila Pastrňáková.

Nízkoemisní zónu nepřipravuje ani Břeclav, kde bude podle mluvčího Jiřího Holobrádka kontroly dělat referent ochrany ovzduší a vedoucí příslušného odboru životního prostředí. "Pracovník ochrany ovzduší prošel školením, které pořádalo ministerstvo životního prostředí. Město informovalo občany ve zpravodaji a na webu o platnosti a konkrétních dopadech nové legislativy," uvedl Holobrádek.

Nic speciálního nechystají ani v Blansku. "Podobné kontroly provádíme u zdrojů vytápění prostor pro podnikatelskou činnost. Předpokládáme však, že odbor životního prostředí krajského úřadu vydá k novému typu kontrol metodiku. Podle předběžných informací krajského úřadu by měl odbor počátkem roku svolat poradu pracovníků odboru životního prostředí," sdělil ČTK vedoucí blanenského odboru životního prostředí Pavel Konečný.

Mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková ČTK řekla, že se v závěru letošního roku uskutečnila v Institutu pro veřejnou správu specializovaná školení, která budou pokračovat i v roce 2017. "Krajský úřad poskytuje obcím s rozšířenou působností metodickou pomoc," doplnila Brindzáková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů