Čtvrtek, 28. března 2024

V některých jihočeských městech se přemnožili holubi

 V některých jihočeských městech se přemnožili holubi

Řadu větších jihočeských měst trápí v posledních letech vyšší výskyt holubů. Radnice proto jejich počet různými způsoby regulují. Nejčastěji snižují jejich populaci odchytem do klecí. Přemnožení holubi ve velké míře svými exkrementy znečišťují objekty v centrech měst.

V Českých Budějovicích proto už před vánočními svátky zahájili odchyt holubů. "Reagujeme tak na stížnost obyvatel. Odborná firma umisťuje odchytové klece v objektech, kde ptáci hnízdí," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD). Holubi, kteří mají označení, firma vrátí majitelům nebo chovatelským klubům. "Ostatní budou utraceni veterinárním lékařem," dodal náměstek.

Stejně postupují ve Strakonicích. Také tam odchyt zajišťuje odborná firma. Pokud holub nemá majitele, veterinární stanice ho utratí.

V Prachaticích podobným způsobem reagovali na přemnožení holubů loni. Rovněž si na snížení stavu populace pozvali odbornou firmu. "Vzhledem k tomu je letos počet holubů ve městě nižší," uvedla Marta Zifčáková z odboru životního prostředí prachatického městského úřadu.

Také v Písku snižují stav holubů odchytem. Kromě toho ještě zvolili jinou metodu. "Děláme opatření proti tomu, aby holubi nemohli na různých objektech dosedávat a hnízdit," řekla mluvčí písecké radnice Kristyna Barchini.

V Táboře, Jindřichově Hradci nebo Českém Krumlově městské úřady neevidují výraznější potíže s přemnoženými holuby. "Situace není nijak dramatická. Ale čas od času jejich počet pomocí odchytu regulujeme," uvedla Irena Kristianová z odboru kanceláře táborského starosty. "Vlastníci objektů si řeší ochranu svých nemovitostí proti znečišťování trusem ochrannými sítěmi nebo ochrannými ostny," řekla Petra Nestávalová z českokrumlovské radnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů