Úterý, 19. března 2024

Jihočeský kraj letos vydá na výměnu kotlů 173 mil. Kč

Jihočeský kraj letos vydá na výměnu kotlů 173 mil. Kč

Jihočeský kraj letos vydá 173 milionů korun na dotace na výměny kotlů, které mají pomoci snížit emise z lokálního vytápění domácností. Loni žadatelům proplatil téměř 150 milionů korun. Další výzvu na tento projekt vypíše na přelomu letošního a příštího roku. Počítá s tím, že by mezi žadatele mohl rozdělit dalších přibližně 300 milionů korun. ČTK to řekl vedoucí odboru evropských záležitostí jihočeského krajského úřadu Jan Návara.

"V období před Vánocemi jsme propláceli 1000. žádost o výměnu kotle a další transakce se uskutečnily ještě do konce roku. Momentálně odhaduji, že nám zbývá proplatit necelých 1500 žádostí," řekl. Jihočeský kraj schválil pro první výzvu 2780 výměn kotlů.

Loni zahájený projekt má pomoci zlikvidovat starší zdroje lokálního vytápění, které nadměrně zatěžují ovzduší. Na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na nová úsporná opatření mohli lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 127.500 korun. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo první výzvu na tento projekt v objemu tří miliard korun z dotací EU pro celou republiku. V Česku musejí lidé do roku 2022 kvůli zákonu o ochraně ovzduší vyměnit 350.000 emisně nevyhovujících kotlů.

Návara uvedl, že očekává velký zájem i o druhou výzvu tohoto projektu. "Záleží ovšem samozřejmě i na podmínkách, které ministerstvo nastaví, a ty ještě neznáme. Nevíme třeba, zda se budou podporovat kotle na uhlí a tak dále. To vše se teprve bude během roku dolaďovat, takže předpokládáme, že druhou výzvu vypíšeme na přelomu let 2017 a 2018," řekl.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů