Úterý, 19. března 2024

Lidé na Vysočině mohou od 13. února žádat o dotace na nové kotle

Lidé na Vysočině mohou od 13. února žádat o dotace na nové kotle

Lidé na Vysočině mohou od 13. února znovu žádat o dotaci na nový kotel, ale pouze v případě, pokud budou topit čistě biomasou nebo tepelným čerpadlem. Kraj mezi úspěšné žadatele rozdělí skoro 24 milionů korun, řekl po dnešním jednání krajské rady náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Minulý rok už Vysočina na ekologičtější kotle od ministerstva životního prostředí dostala 238,8 milionu korun.

V loňské první výzvě si domácnosti mohly pořizovat více druhů nových kotlů, včetně moderních kotlů na tuhá paliva. Uspělo 2050 žadatelů.

V nynější dodatečné výzvě peníze postačí pro dalších přibližně 190 žadatelů, kteří se v rodinném domě chtějí zbavit starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním a přejít na topení biomasou nebo tepelným čerpadlem. O podporu se mohou hlásit i domácnosti, které už výměnu kotle podle těchto pravidel uskutečnily, a to od 17. prosince 2015.

Dotace mohou pokrýt 80 až 85 procent uznatelných nákladů na nový kotel, nejvyšší možný příspěvek činí 127.500 Kč. Podrobnosti k této dodatečné výzvě jsou na krajském webu.

Vysočina by měla na výměnu kotlů dostat ještě další dotace. Česko totiž získalo v Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 dohromady devět miliard Kč. Vyměněno za ně má být postupně až 100.000 starých kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů