Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze v budoucnu přibude až šest kompostáren na bioodpad

V Praze v budoucnu přibude až šest kompostáren na bioodpad

V Praze by mělo v budoucnu fungovat až šest kompostáren, které budou zpracovávat bioodpad. Stát by měly na okrajích metropole tak, aby mohly pohodlně zpracovávat odpad z celého města. Záměr ale naráží na odpor místních radnic, které se provozu obávají. ČTK to dnes řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Letos začne fungovat kompostárna ve Slivenci. Provozovat ji budou Lesy hlavního města Prahy.

"Kompostárny jsou velmi užitečná zařízení. Chceme zpracovávat zbytky zeleně z údržby městských částí i biologický odpad z domácností tak, aby kvalitní organická hmota nekončila ve spalovně nebo na skládkách, když se může v podobě kompostu vracet do půdy," uvedla radní.

Na jaře se otevře nová slivenecká kompostárna. Projekt za více než 11 milionů korun připravoval magistrát od roku 2010. Další provoz by mohl být v Praze 14. "Půjde o systém regionálních kompostáren. Hledáme intenzivně další místa, jde to ale dost těžko, protože městské části se brání," doplnila. Posečená tráva, listí nebo štěpka se zpracovává tlením, lidmi obávaný zápach podle radní nehrozí.

Praha zároveň do budoucnu zvažuje zahrnout bioodpad do systému tříděného odpadu, podobně jako tomu je třeba u plastů nebo papíru. V současnosti si lidé mohou pořídit vlastní hnědé popelnice, za které si ale připlácí. Povinnost kompostovat část odpadů vyplývá městům ze zákona.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů