Pátek, 29. března 2024

Česká asociace odpadového hospodářství a Hospodářská komora ČR pomáhají nabyvatelům se starými ekologickými zátěžemi

Česká asociace odpadového hospodářství a Hospodářská komora ČR pomáhají nabyvatelům se starými ekologickými zátěžemi

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) ve spolupráci s Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) podpoří nabyvatele majetku znehodnoceného starými ekologickými zátěžemi, kteří marně čekají na jejich sanaci. Nabyvatelé majetek odkoupili v rámci privatizace od státu, který jim slíbil, že ekologické zátěže odstraní na vlastní náklady. Všechny firmy, kterých se tento problém týká a kterým způsobuje nemalé finanční ztráty, nyní mají možnost připojit se k ČAOH a HK ČR a řešit věc společně s nimi.

,,Podporujeme nároky nabyvatelů, kteří marně čekají na sanaci starých ekologických zátěží. Při současném tempu vypisování ekologických zakázek hrozí, že tyto zátěže nebudou odstraněny ani za dalších 80 let. Společně s Hospodářskou komorou ČR jsme se proto rozhodli oslovit všechny nabyvatele s ekologickou smlouvou se státní garancí a nabídnout jim pomocnou ruku při koordinaci společného postupu v rámci ochrany jejich legitimních zájmů," říká Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a výkonný ředitel ČAOH Petr Havelka také oslovili společným dopisem Ministerstvo financí ČR i Ministerstvo životního prostředí ČR se žádostí o zrychlení řešení sanací starých ekologických zátěží. Ačkoliv zástupce resortu financí na červnovém semináři potvrdil, že veškeré ekologické smlouvy se státní garancí měly být vypořádány do 11 let, je zcela zřejmé, že tato doba není reálná, pokud stát neučiní potřebné efektivní kroky, ke kterým jej HK ČR i ČAOH vyzvala. Jedním z problémů je skutečnost, že privatizační fond, ze kterého jsou dotyčné sanační práce hrazeny, nemá k dispozici 150 miliard korun, které jsou na vypořádání ekologických zátěží se státní garancí potřeba.

ČAOH a HK ČR v únoru oslovily všechny nabyvatele s nabídkou koordinace postupu ve věci starých ekologických zátěží. Firmy, které mají zájem přidat se k této společné iniciativě a zařadit se tak mezi nabyvatele, jejichž nároky z ekologických smluv budou řešeny v rámci společného postupu, se mohou do 10. března přihlásit na e-mail sanace@caoh.cz. Pro přihlášené firmy bude následně uspořádán seminář, na kterém bude prodiskutován další společný postup.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů