Úterý, 19. března 2024

Jihomoravský kraj dostane na výměnu kotlů dalších 136 milionů

Jihomoravský kraj dostane na výměnu kotlů dalších 136 milionů

Jihomoravský kraj dostane ve druhé výzvě z ministerstva životního prostředí dalších 136 milionů korun pro občany na výměnu starých kotlů za nové. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí kraje Monika Brindzáková. V první výzvě dostal obdobnou částku. Cílem obměny kotlů je snížit emise z lokálního vytápění. Kraj chce začít přijímat žádosti ve druhé půli letošního roku. Ministerstvo chce rozdělit všem krajům na nové kotle ve třech výzvách dohromady devět miliard korun.

Kraj v první výzvě dostal od ministerstva nejprve 135 milionů, později požádal o navýšení zhruba na 150 milionů. Peníze rozdělil ve dvou krajských výzvách, jedna byla loni v úvodu a druhá v závěru roku. Žádosti posledních žadatelů kraj ještě posuzuje.

Ministerstvo brzy spustí druhou výzvu krajům. "Za týden spustíme druhou vlnu této revoluce. Krajům pro občany dáme na výměnu starých neekologických kotlů 3,4 miliardy korun," řekl dnes při návštěvě Brna a Jihomoravského kraje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sníží se však počet typů kotlů, na které bude možné podporu dostat. "Nově nebudeme podporovat kotle čistě na uhlí, ale pouze na automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu a samozřejmě také na plynové kotle, kotle jen na biomasu a tepelná čerpadla. V Jihomoravském kraji byl zájem o uhelné kotle minimální," řekl Brabec. Lidé už podle něj nebudou muset provádět mikroenergetická opatření. "Díky tomu bude více prostředků přímo na výměnu zdroje vytápění. Celkově chceme v druhé vlně do konce roku 2019 vyměnit dalších 35.000 kotlů," doplnil Brabec.

Ministerstvo chce do roku 2020 vyměnit ve třech vlnách až 100.000 kotlů a poskytne na to všem krajům devět miliard korun. Tím by se nahradila třetina znečišťujících kotlů a značnou měrou by se přispělo ke zlepšení životního prostředí.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů