Úterý, 19. března 2024

Jak využít kotlíkovou dotaci na maximum? Volte kotel na dřevní pelety

V krajích se postupně spouští další vlna kotlíkových dotací...

Jak využít kotlíkovou dotaci na maximum?  Volte kotel na dřevní pelety

Kolik lidé z dotace získají a jak rychle se jim investice vrátí, záleží na volbě nového zdroje vytápění. K nejvýhodnějším patří kotel na dřevěné pelety, z dotace pak mohou žadatelé získat až 127 500 Kč a zafinancovat nejen kotel, ale také další zařízení, jako je peletové silo do kotelny, komín nebo dálkové ovládání kotelny.

V rámci druhé výzvy kotlíkových dotací, kterou vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí v půlce března, je k dispozici 3,4 miliard Kč na podporu výměny starých kotlů na pevná paliva za nové moderní zdroje tepla. Úplně vyloučeny byly tentokrát z podpory kotle čistě na uhlí.

Přerozdělování dotace mají na starosti kraje. V dubnu se chystají přijímat žádosti v další vlně Ústecký (3. 4.), Liberecký (3. 4.), Zlínský (19. 4.) a Středočeský kraj (20. 4.). Dva posledně jmenované se navíc rozhodly vyřadit z dotovaných zdrojů vytápění i kombinované kotle na uhlí, podpoří pouze kotle čistě na biomasu (dřevo, brikety, pelety) nebo tepelná čerpadla.

V březnu se žádalo v Moravskoslezském kraji, kde šlo o doplňkový program k první výzvě. Dotace se vyčerpala hned první den. Příjem žádostí teď běží v kraji Vysočina.

Výhody peletových kotlů

Peletové kotle spadají do kategorie, která získá od krajů nejvyšší podporu, protože patří k nejzdravějším, nejčistším a také nejkomfortnějším zdrojům vytápění.

Maximální uznatelné náklady jsou 150 000 Kč, tedy získat můžete až 127 500 Kč. Nicméně pořízení samotného peletového kotle se pohybuje od 80 000 Kč. Do uznatelných nákladů pak můžete zapojit i další položky. ,,Doporučujeme pořídit si peletové silo pro skladování volně ložených pelet, kam vám může palivo pravidelně ,,nafoukat" specializovaná cisterna. Takové vytápění je pro obsluhu mnohem komfortnější než při skladování pelet v sáčcích po 15 kg, sám mám doma stejné řešení," uvádí Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Z dotace uhradíte také náklady na úpravy spalinových cest, topenářské práce, případně i novou otopnou soustavu nebo související stavební úpravy. ,,U peletových kotlů navíc můžete zvýšit svůj komfort při vytápění díky dálkovému ovládání kotle a kvalitní regulaci, ta již bývá u lepších modelů v ceně," radí Stupavský. Peletové vytápění je potom stejně automatické, nenáročné na práci a čisté jako u plynového kotle nebo elektrokotle. Peletový kotel se sám zapaluje a čistí, podává si palivo ze zásobníku a odvádí popel.

Kdy se investice vrátí

Kdo využije dotaci na maximum, zaplatí ze svého třeba jen 20 tisíc Kč a získá nový zdroj vytápění a vybavení za celkem 150 000 Kč. Investice do peletového kotle se mu vrátí velmi brzy, zejména pokud bude nakupovat pelety za výhodnější letní ceny. V létě jsou pelety k dostání okolo 5 000 Kč z tunu, tedy průměrný rodinný domek protopí 25 000 Kč za jednu topnou sezonu. Návratnost investice se tedy pohybuje od 2 do 6 let v závislosti na tom, z jakého zdroje vytápění na pelety přecházíte.

Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta reaguje také na časté obavy z dostupnosti dřevěných pelet do budoucna. ,,Dřevěných pelet máme v České republice skutečně přebytek, loni se u nás vyrobilo 330 tisíc tun. A výroba každým rokem roste," uvádí. Celá loňská česká výroba by vystačila pro 70 000 kotlů. Dvě třetiny ovšem putovaly do zahraničí, protože u nás má zatím kotel na pelety asi 25 000 domácností. ,,Díky kotlíkové dotaci jsme však v České republice na dobré cestě dohnat naše sousedy Rakousko a Německo v popularitě peletového vytápění a najít českým peletám uplatnění v domácích kotlích," předpovídá Stupavský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů