Úterý, 19. března 2024

Kotlíkové dotace v Libereckém kraji provázely nervozita i potyčky

Kotlíkové dotace v Libereckém kraji provázely nervozita i potyčky

Nervozita, hádky i několik drobných potyček provázely dnes ráno start dalšího kola kotlíkových dotací v Libereckém kraji. Krajští úředníci si na pomoc museli povolat i městské strážníky, aby situaci pomohli zklidnit. Žadatelů dnes přitom bylo podstatně méně než loni v lednu, kdy se peníze na výměnu kotlů za ekologičtější rozdělovaly v Libereckém kraji poprvé. Tehdy ale bylo k dispozici 140 milionů korun, tentokrát je to jen desetina. Další peníze budou na podzim.

Zájemci mohou v této výzvě žádat dotace jen na pořízení tepelných čerpadel nebo kotlů na biomasu. "Rozhodně to ale není poslední možnost, na podzim nás čeká další velká výzva za 140 milionů korun, ze které bude možné čerpat dotace jak na tepelná čerpadla a kotle na biomasu, tak na kombinované a plynové kotle," řekla dnes ČTK Pavlína Křečková z Krajského úřadu v Liberci. Systém příjmu žádostí by se podle ní měl změnit. Zatímco v prvním a druhém kole museli zájemci žádost doručit osobně, poštou nebo kurýrem, na podzim to bude možné i elektronicky.

Krajský úřad začal žádosti přijímat dnes v 07:00, o 45 minut později odbavila podatelna posledního z žadatelů ve frontě. "Do 08:00 přijala podatelna zhruba 280 žádostí," řekla ČTK mluvčí úřadu Markéta Dědková. Úředníci odhadují, že by se mohlo dostat zhruba na 120 žádostí, zbytek skončí v zásobníku. Přesto příjem žádostí zatím ukončen nebyl, žádat je možné do 14. července. Někteří žadatelé čekali u úřadu už od sobotního rána, v neděli o půlnoci jich před úřadem bivakovaly zhruba dvě desítky. Před sedmou ráno už byla v hale úřadu fronta několika desítek lidí.

Mela se strhla, když dorazil kurýr a místo aby se zařadil do fronty, zamířil rovnou do podatelny. "Kurýr je doručovatelská služba stejně jako pošta, nemusí proto čekat ve frontě, protože nevíme, co nese. Jestli nese žádosti nebo poštu, takže jde dopředu a odevzdá poštu jako každá doručovatelská služba," vysvětlila Křečková. Lidem čekajícím ve frontě se to ale nelíbilo. A když jednomu z mužů ve frontě přinesli tlustý sáček s dalšími obálkami žádostí, dokonce ho napadli.

Druhé kolo kotlíkových dotací v Libereckém kraji je navýšením alokace první výzvy, ta už je v současné době vyčerpána. Příjem žádostí v prvním kole byl proto v pátek 31. března ukončen. V prvním kole bylo v Libereckém kraji k dispozici 140 milionů korun. Kraj dostal 1500 žádostí, z nichž bylo schváleno zhruba 1200. Asi 70 projektů bylo vyřazeno proto, že nesplnily podmínky programu, ve 126 případech odstoupili sami žadatelé. Zhruba 90 projektů je v zásobníku a čeká, zda na ně zbudou peníze.

Dotace jsou určené pouze na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, žádat nemůže. Zájemci mohou získat až 80 procent z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů